Над 400 компании за финансови услуги във Великобритания са прехвърлили дейности, персонал и активи на обща стойност 1 трилион британски лири (1,4 трлн. долара) към центрове в ЕС заради Брекзит.

Това сочи проучване на мозъчния тръст Ню файненшъл (New Financial), цитирано от Ройтерс.

Според нас тези цифри дори са по-ниски от реалното и очакваме да се увеличат с времето. Намираме се едва в края на началото на Брекзит, подчертава БТА.

ЕС предложи на Великобритания малко от гледна точка на прекия достъп до пазара за финансови услуги, които не са включени в обхвата на търговското споразумение, постигнато между Брюксел и Лондон през януари.

Близо 7400 работни места са били изнесени от Великобритания или създадени в нови центрове в ЕС, според експертите.

Банкери посочиха през Ройтерс, че прехвърлянето на някои служители е било отложено заради ограниченията върху пътуванията, наложени заради пандемията от коронавирус.

Отчетените 440 премествания са повече от очакваното, а според Ню файненшъл реалният им брой е 500. В проучване на мозъчния тръст от 2019 г. прогнозираната цифра бе 269.

От разместванията след Брекзит като най-голям печеливш се очертава Дъблин, където дейности, персонал и активи са прехвърлили 135 фирми. На второ място е Париж (102 прехвърляния), следван от Люксембург (95), Франкфурт (63) и Амстердам (48).

Това преразпределяне на дейност из ЕС върна часовника назад с около 20 години, отбелязват експертите на Ню файненшъл.

Банките са изнесли активи за над 900 млрд. бр. лири от Великобритания в ЕС. Застрахователи и компании за управление на активи са прехвърлили над 100 млрд. бр. лири, намалявайки данъчната база във Великобритания.

Очакваме Франкфурт да бъде победителят от гледна точка на привлечени активи в дългосрочен план, а Париж в крайна сметка да спечели най-много работни места, допълват авторите на доклада.

Амстердам от януари изпреварва Лондон като най-голям европейски център за търговия с акции, което е най-видимият отпечатък на Брекзит в сферата на финансите.

Лондонското Сити ще остане доминиращият финансов център в Европа в обозримо бъдеще, но влиянието му ще намалее. Това поставя в опасност излишъка на Великобритания по търговията с финансови услуги с ЕС, който достига 26 млрд. бр. лири годишно, допълва проучването.