Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в днешната си реч "За състоянието на Съюза" пред Европейския парламент, че е възложила на бившия председател на Европейската централна банка и бивш италиански премиер Марио Драги да изготви важен доклад за конкурентоспособността на ЕС. Това предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС е изправен пред три предизвикателства, свързани с труда, инфлацията и бизнес средата, "в момент, когато изискваме от промишлеността да ръководи прехода към чиста икономика".

"Затова трябва да бъдем по-далновидни и да определим как да запазим конкурентоспособността си, докато правим това", каза Фон дер Лайен.

"Ето защо помолих Марио Драги, един от най-големите европейски икономически умове, да изготви доклад за бъдещето на европейската конкурентоспособност", заяви тя.

"Защото Европа ще направи каквото е необходимо, за да запази конкурентното си предимство", подчерта председателят на Европейската комисия.

В своето изказване Фон дер Лайен наблегна и на необходимостта от промишлена политика, която ще държи ЕС в челните редици на критичните и нововъзникващи технологии. За тази цел е необходимо общо финансиране.

"Запазването на водещата роля на Европа по отношение на критичните и нововъзникващи технологии е императив за икономическата и национална сигурност . Тази европейска промишлена политика се нуждае от общо европейско финансиране", каза Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Като част от предложението за промяна на дългосрочния бюджет на ЕС, изпълнителният орган на ЕС предложи през юни да създаде Европейска платформа за стратегически технологии (STEP), която ще спомогне за стимулиране на частни инвестиции в критични технологии.

Платформата, която е по-малко амбициозна версия на първоначалния Суверенен фонд на ЕС, предложен от ЕК миналата година, ще използва някои съществуващи бюджетни средства и допълнителни 10 милиарда евро, за да генерира инвестиции от 160 милиарда евро.

"С Европейска платформа за стратегически технологии можем да насърчим, използваме и насочваме фондовете, за да инвестираме във всичко от микроелектроника до квантови изчисления и изкуствен интелект. От биотехнологии до чисти технологии. Компаниите ни се нуждаят от тази подкрепа, ето защо настоявам за бързо споразумение относно бюджетното ни споразумение", каза Урсула фон дер Лайен пред Европарламента.