Европейската комисия ще предложи следващата седмица търговски мерки, които в голяма степен взимат предвид опасенията на земеделците от няколко страни от ЕС по повод вноса на селскостопански стоки от Украйна. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с писмото на пет държави от ЕС, сред които и България.

Говорителят потвърди, че ЕК е получила писмото и ще отговори своевременно. По неговите думи засега предложенията на комисията са поставени на предварително обсъждане.

Представвителят на ЕК отбеляза, че въпросите, свързани с Украйна, са включени в дневния ред на насроченото за следващата седмица заседание на Съвета на ЕС по земеделие в Брюксел.

В началото на тази седмица България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия изпратиха до ЕК писмо с искане за мерки, включително с въвеждането на тарифни квоти за по-голямата част от земеделския внос от Украйна.

По-рано в петък министърът на земеделието Кирил Вътев каза, че "ние искаме нашите производители, които търпят в момента щети на пазара поради дъмпинговите цени на Украйна, да бъдат защитени".

Същевременно Вътев заяви, че в понеделник МЗХ ще представи доклад за това "кой има нужда и кой колко загуби търпи вследствие на войната в Украйна и пазарната конюнктурна ситуация".