Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл призна, че връзката между безработицата и инфлацията е прекъсната, пише Юн Ли за CNBC, цитиран от Инвестор.

"Връзката между тях бе силна преди 50 години, но вече я няма", заяви Пауъл вчера по време на изслушване в Банковата комисия на Сената. Той добави, че тази връзка е била разрушена преди поне 20 години и "остава все по-слаба и по-слаба".

"В допълнение на това разбрахме, че неутралната лихва е по-ниска, отколкото смятахме, а естественото ниво на безработица е по-ниско, отколкото мислехме. Така че монетарната политика не е толкова приспособителна, колкото приемахме", посочи гуверньорът.

При двойния мандат на Фед за преследване на пълна заетост и ценова стабилност безработицата е на исторически ниски нива - 3,7% през юни след 3,6% през май, което бе най-ниското ниво от 1969 г. насам. Инфлацията обаче в последните години е потисната, като се задържа трайно под целта на Фед от 2% годишно.

Т.нар. Крива на Филипс, на която разчита централната банка при определяне на политиката си, предпоставя, че със спада на безработицата инфлацията трябва да нарасне, нещо което не се случи през настоящата икономическа експанзия.

"В крайна сметка би трябвало да има връзка, защото ниската безработица вдига заплатите, което води до по-висока инфлация, но още не сме стигнали до тази точка. В много случаи връзката между двете променливи е много слаба тези дни", изтъкна управителят на Фед.

 

Потребителските цени в САЩ се увеличиха с най-силния си темп от година и половина през юни, но скокът не промени пазарните нагласи за намаляване на лихвите от Федералния резерв по-късно през месеца.

 

Трейдърите калкулират 100% шанс за сваляне на лихвите през юли, отчасти защото инфлацията остава толкова ниска, според CME FedWatch. Изслушването на Пауъл пред Сената също подхрани надеждите за по-евтини пари.

В сряда Джером Пауъл каза, че Фед "ще действа по подабаващ начин", за да задържи експанзията, след като "насрещните течения" натежават върху икономическите перспективи. Той отбеляза, че бизнес инвестициите в САЩ са се забавили "видимо" напоследък.

На срещата си през юни Федералният резерв снижи инфлационните си очаквания за 2019 г. до 1,5%, спрямо 1,8%, прогнозирани през март.