Руският милиардер Роман Абрамович е използвал кипърска офшорна компания при покупката на два самолета на стойност 410 милиона долара, съобщава електронното издание на кипърския вестник "Филелефтерос". Това показва информация на ФБР, описана в молба на американската служба до съда във Флорида за задържането на летателните машини.

Самолетите са "Боинг" 787-8 (DreamLiner) на стойност 350 милиона долара и "Гълфстрийм" за 60 милиона долара.

От ФБР настояват да бъде издадено нареждане за задържането на двата самолета за период от две седмици заради нарушение на правила на американското министерство за търговия.

Разследване на американските служби е установило връзката на Абрамович с офшорна компания на острова, чрез която има възможност да контролира имуществото си при пълна анонимност.

От ФБР твърдят, че самолетите на Абрамович са нарушили правила за износ на САЩ, свързани с американските санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна.

Установено е, че през първата половина на месец март и два месеца след руското нахлуване в Украйна, двата произведени в САЩ самолета на Абрамович са осъществили полети към Русия без нужната документация от бюрото към американското министерство на търговията.

"Боингът" е пътувал четири пъти от Дубай до Москва, а самолетът "Гълфстрийм" е изпълнил полет от Истанбул до Русия като после е летял до Тел Авив, Истанбул и Москва.

Според доклад на мрежата за разследваща журналистика Център за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), публикуван в края на март, Абрамович има тесни връзки с Кипър, където контролира компании на стойност 1,24 милиарда долара.