Собственикът на Челси Роман Абрамович скоро ще може да се радва на най-новата си играчка - яхта за 430 млн. лиpи. Тя се нарича "Соларис" и е дело на германска корабостроителна компания, специализирана в изграждането на супермодерни яхти за най-богатите в света. Производственото хале, в което се прави, е с по-голяма площ от тази, на която е разположен Бъкингамският дворец, пише "Сън".

Яхтата е почти готова за изпитания във вода и ще бъде предадена на гордия си собственик през лятото на тази година.

Морското бижу е с дължина от 140 метра, разполага с площадка за хеликоптер, 48 каюти, 8 палуби, басейн, джакузи и СПА. Предвидена е за 36 пътника, за които да се грижат 60 души екипаж. Разполага с два усъвършенствани електрически двигателя, които я правят най-мощната яхта в света.

Засега флотата на Абрамович наброява общо пет яхти, а "Соларис" ще бъде шестата.

Роман Абрамович е известен със страстта си към хубавите яхти. Руският милиардер похарчи над 1,5 млрд. за "Еклипс", чиито корпус е направен от непробиваема стомана, а прозорците от бронирано стъкло. На нея има 11 каюти, два басейна, кино и дискотека. За спокойствието на милиардера и неговите гости се грижи персонал от 70 души. Освен това плавателният съд е оборудван с мини подводница, която може да стига до 50 м. дълбочина и с немска система за предупреждение за ракетно нападение. Вътрешността на яхтата е не по-малко луксозна и разкошна - прозорци от пода до тавана, мраморни подове и вани, асансьор, спортна зала, трапезария за 16 души, сребърни украшения на стените, площадка за кацане на хеликоптери на палубата. На яхтата има 6 апартамента за гости, така че собствениците могат да приемат едновременно до 14 близки или роднини.