Министерството на търговията на Съединените щати ще предприеме мерки срещу 100 самолета, които наскоро са летели до Русия и се смята, че са нарушили експортния контрол, наложен от Вашингтон. Това включва и машината, използвана от руския бизнесмен Роман Абрамович, съобщиха представители на ведомството, цитирани от Ройтерс.

Ограничителният списък, до който получи достъп Ройтерс, може допълнително да попречи на руските усилия за продължаване на някои международни полети. Той включва 99 самолета "Боинг" (Boeing), използвани от руски пътнически и товарни авиопревозвачи, сред които фигурират "Аерофлот" (Aeroflot), "Еърбридж карго" (AirBridge Cargo), "ЮТеър" (UTair), "Нордуинд еърлайнс" (Nordwind Airlines), "Азур еър" (Azur Air) и "Авиастар-Ти Ю" (Aviastar-TU). В списъка попада и самолетът на Абрамович - "Гълфстрийм Джи 650" (Gulfstream G650).

Министерството на търговията ще предупреди компаниите и други субекти по света, че всяко зареждане, поддръжка, ремонт или смяна на резервни части нарушава наложения експортен контрол на САЩ, а компаниите подлежат на американски наказателни мерки, които биха могли да включват "значителен престой в затвор, глоби, загуба на привилегии за износ или други ограничения", посочи министерството.

"Международните полети от Русия на тези самолети са ефективно спрени", добави институцията.

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо каза, че министерството "публикува този списък, за да уведоми света: няма да позволим на руски и беларуски компании и олигарси да пътуват безнаказано в нарушение на нашите закони".

Съединените щати, Канада и голяма част от Европа забраниха на руски самолети да летят през въздушното им пространство, което наложи отмяната на голяма част от международните полети на Русия.

Правилата се прилагат за всички произведени в САЩ самолети или с такива с над 25 процента американски "произход", които са били реекспортирани в Русия. Новият строг контролен режим, ограничаващ износа на свързаните с авиацията продукти за Русия, влезе в сила на 24 февруари.

Същевременно най-голямата руска товарна авиокомпания "Волга-Днепр груп" (Volga-Dnepr Group) преустановява всички полети със самолети "Боинг" поради западните санкции.

Компанията съобщи, че е спряла операциите на две от дъщерните си дружества - "Еърбридж карго" (AirBridge Cargo) и "Атран" (Atran), които използват 18 самолета "Боинг 747" (Boeing 747) и шест "Боинг 737" (Boeing 737). Решението е взето поради наложените санкции и отказа на Управлението за гражданска авиация на Бермудските острови (BCAA) да прекрати действието на сертификатите за безопасност на самолетите.

Авиокомпанията "Волга-Днепр груп", която се определя за световен лидер на пазара на извънгабаритни и тежки товари, продължава да лети с руски самолети, включително моделите Ан-124 и Ил-76.

Москва прие закон, позволяващ на местните авиокомпаниите да включват самолети, наети от чуждестранни лизингодатели, в руския авиорегистър - маневра, която вероятно ще предизвика страхове на Запад от масово неизпълнение по договорите, засягащо стотици самолети.