Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е наясно с влиянието на икономическия спад върху подкрепата на избирателите на неговото правителство на местните избори, насрочени за 31 март.

Според източници, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган е загрижена за загубата на контрол върху управлението на турската столица Анкара по време на изборите, пише "Файненшъл таймс"

Банките все по-трудно предоставят заеми, а компаниите се опитват да изплащат дълг в чуждестранна валута в размер на около 285 млрд. долара, което е трудно поради спада на стойността на лирата, загубила почти една трета от стойността си спрямо долара миналата година. Икономиката на страната през последните три месеца на 2018 г. навлезе в етап на рецесия, което доведе до допълнително намаляване на печалбите.

Спадът в турската икономика може да продължи повече от година, каза Фатих Озатай, бивш ръководител на централната банка на Турция.

Турски експерт, който пожела да остане анонимен, заяви, че правителството трябва да разработи икономически план за успокояване на икономиката след изборите. През следващите четири години не се планират повече избори, което дава достатъчно възможности за реформи.

"В страната има много проблеми. Нуждаем се от корекция, за да постигнем растеж чрез износ, а не от вътрешното потребление и развитието на сектора на недвижимите имоти. Това изисква незабавно решение - добави той.

Икономистите смятат, че Турция може да се сблъска с много по-дълга рецесия от обичайното тъй като дълговата криза затруднява банките.

"Обемът на кредитирането нараства. Но когато банките намалят привлечените средства, от тях не може да се очаква да помогнат да намерят изход от кризата ", каза Роджър Кели, старши икономист за Турция в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Турция няма пари да излезе от кризата и всяко отклонение от бюджетната дисциплина, обещано от министъра на финансите и финансите на Турция Берат Албайрак, зет на Ердоган, може да бъде негативно възприето от инвеститорите.

Все повече компании подават заявления за обявяване в несъстоятелност, а банките отбелязват стабилно нарастване на необслужваните кредити. Анализ на Централната банка показа, че необслужваните кредити могат да достигнат максимум 6% в сравнение с сегашните 4%, но някои анализатори предвиждат много по-високи нива.

"Необходим е механизъм, който да защитава балансите на корпорациите и банките от валутните рискове и необслужваните кредити. Този дълг може да бъде прехвърлен на правителството или на пазара, "каза Зумрат Имамоглу, главен икономист на Съюза на бизнесмените и индустриалците в Турция (TUSIAD), най-голямата бизнес асоциация в страната.

Правителството, което не разполага с пари след поредица от данъчни облекчения, все още не е разработило такъв план. Увереността, че всичко е наред, е малко вероятно да успокои инвеститорите и да спре изтичането на капитали.