Редица европейски лидери призоваха днес държавите членки да проявят солидарност, за да позволят приемането на амбициозен план за възстановяване, който да извади Европейския съюз от тежката рецесия, причинена от пандемията нов коронавирус, предаде АФП, цитирана от БТА.

Тази солидарност не е безспорна, тя изисква усилия и компромиси от всички, каза председателят на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен.

Нейното видеопослание, както и на други европейски лидери, бе излъчено от фондация "Робер Шуман" в памет на призива му, отправен на 9 май 1950 година, който е сочен за основополагащ текст на европейското строителство.

Урсула фон дер Лайен бе натоварена със задачата да представи пакет от стимули преди край на май за възстановяване на европейската икономика.

Париж предлага Европейската комисия да емитира облигации, за да финансира възстановителен фонд за ЕС на стойност 1-2 процента от брутния национален доход годишно или между 150 и 300 милиарда евро за периода 2021-23 година.

В момента в ЕС се дебатира как да бъде стимулиран икономическият растеж след коронавирусния спад. Очаква се през седмицата от 18 май ЕК да излезе с официално предложение за следващия седемгодишен бюджет на Общността и придружаващия го Възстановителен фонд.

Днес във виртуален формат заседават министрите на финансите от еврозоната, които би трябвало да доуточнят подробностите по схемата за отпускане на заеми за страните, засегнати от коронавируса, но не се очаква напредък по по-голям възстановителен фонд за преодоляване на кризата,

Само че Германия и редица други богати страни като Нидерландия, Австрия, Финландия и Швеция, отказват да приемат обединяването на дълга в името на солидарността със страните, които са най-силно засегнати от пандемията и рецесията.

Президентът на Бундестага, бившият министър на финансите Волфганг Шойбле настоя в посланието си все пак за "инициатива на равнището на ЕС, за да се изправим солидарно и да действаме в тясно сътрудничество срещу мащабните последици от пандемия за икономиката и обществото".

Солидарността е в наш интерес, посочи президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

"Защото Европа е в опасност, тя е крехка", подчерта и французинът Мишел Барние, който е натоварен да води преговорите с Великобритания за бъдещите отношения на Обединеното Кралство и ЕС след Брекзит.