Мнозинството в Европейския парламент изрази задоволство тази вечер от споразумението, постигнато от Европейския съвет за бюджета на ЕС до 2027 година.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) бе удовлетворена, но отбеляза, че младите европейци ще бъдат най-тежко засегнати от икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19. Социалистите и демократите изразиха мнение, че бюджетът е можело да бъде по-добър. Групата "Обнови Европа" определи като положително развитие и победа това, че Полша и Унгария се отказаха от намеренията да наложат вето над решението за бюджета. Либералите призоваха занапред ЕС да взима бюджетни решения с мнозинство, а не с единодушие.

Групата "Идентичност и демокрация" определи завършилите преговори като успех. Зелените изразиха съжаление, че някои от определените суми за бъдещите разходи няма да бъдат достатъчни и призоваха за по-бързо утвърждаване на т. нар. "собствени приходи" за бюджета на ЕС с въвеждането на нови данъци.

Европейските консерватори и реформатори също заявиха, че преговорите са завършили с успех и проява на европейско съпричастие. Според Европейската обединена левица новият бюджет е далеч от истинските нужди на обществото, в което неравенствата растат. Тази политическа група определи решенията на Европейския съвет като успех, но посочи нуждата от повече средства за здравеопазване, за да се постигне икономическо възстановяване.

Евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който бе един от участниците в междуинституционалните бюджетни преговори, отбеляза навременното постигане на споразумение. По неговите думи вероятно пандемията е насърчила по-бързото взимане на решение. "Хората имат нужда да виждат политици и институции, които работят заедно, а не спорят", добави той.