За четвърти пореден ден лидерите на държавите-членки на ЕС преговарят за дългосрочния бюджет на Общността. Срещата в Брюксел има потенциала да се превърне в най-дългата в историята на ЕС. Лидерите на страните-членки заседаваха по-дълго единствено през 2000 година в Ница, когато беше реформирана из основи институционалната структура на блока, припомня "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

Стъпка напред, но не и пробив

След трите дни на дискусии размерът на сумата, с която Европейският съюз предвижда да подпомогне държавите, засегнати от пандемията, е почти ясен: последното предложение е под формата на грантове да бъдат отпуснати 390 милиарда евро вместо първоначално предложените 500 милиарда.

Южните европейски държави, подкрепени от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, настояваха за 400 милиарда, но не успяха да се наложат срещу т.нар. "спестовната четворка" - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, към които в рамките на преговорите се присъедини и Финландия. "Трудните преговори току-що приключиха, можем да бъдем много доволни от днешния резултат", написа в Туитър австрийският канцлер Себастиан Курц. Но както обобщават от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" - консенсусът около сумата е стъпка напред, не и пробив.

Защото трябва да се вземе и решение по размерите на отстъпките в националните вноски към бюджета на ЕС за периода 2021-2027-а година, които Австрия, Нидерландия, Дания, Швеция, но и Германия държат да запазят, макар да са били изчислени на база възлизащ на 500 милиарда спасителен фонд.

А върховенството на правото?

Има обаче и още един проблем: дали отпускането на средства от Фонда за възстановяване от пандемията да бъде обвързано със спазването на принципите на правовата държава. Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши многократно, че ще наложи вето, ако другите лидери се обединят около тази идея. Той има подкрепата на Полша, Чехия, Словакия и Словения. "Спестовните държави" обаче държат на това. А Меркел и Макрон дадоха да се разбере, че не искат да рискуват провал на преговорите заради този въпрос. Според "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", Макрон и Меркел обвиняват Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, че злоупотребяват с темата, за да блокират договарянето на спасителния фонд.

Както на всяка друга среща на Европейския съвет, и сега всеки един от държавните и правителствени ръководители иска да се върне в страната си с нещо, с което да може да впечатли своите избиратели, пише "Евронюз". Този път обаче става въпрос за толкова сериозни суми, че залогът е по-голям от всякога.

Публикувано в DW