Европейският съюз включи износа на злато от Русия в седмия пакет от санкции, предложен от Европейската комисия днес в Брюксел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В него се подсилва и контролът върху стоките с възможна двойна употреба и напредналите технологии.

Пакетът затяга "тежките санкции на ЕС срещу Кремъл", се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Предложението на комисията налага забрана за внос в блока на злато, експортирано от Русия, като част от по-широки усилия санкциите на ЕС да бъдат приравнени с мерките на групата на седемте водещи индустриализирани страни (Г-7) и други международни партньори.

Отново се подчертава, че санкциите на ЕС не са насочени по никакъв начин към търговията със земеделски продукти между трети страни и Русия. Текстовете изясняват точния обхват на някои финансови и икономически санкции.

Комисията предлага настоящите ограничителни мерки да бъдат удължени с 6 месеца до края на януари 2023 година, когато трябва да бъдат преразгледани.

Пакетът трябва да бъде обсъден и приет от страните-членки, за да влезе в сила, уточнява БНР.

През юни Г-7 обяви забрана върху вноса на руско злато. САЩ, Великобритания, Канада и Япония вече наложиха мярката. Сега и държавите членки на ЕС трябва да разгледат и приемат санкциите, припомня ДПА.