Европейският съюз предупреди премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън, че ще се провали, ако възнамерява да използва търговската сделка, която желае да подпише със САЩ, за да оказва натиск върху преговорите с Брюксел, пише британското издание The Independent, цитиран от "Фокус".

В свое интервю, главният преговарящ на ЕС в преговорите за Брекзит Мишел Барние също така даде ясно дас е разбере, че проверките по границата на Великобритания ще се превърнат в "нормата", след като Лондон напусне Общността, без значение от това какви до какви договорености стигне Обединеното кралство.

Барние подчерта, че "Брекзит без сделка" все още е възможен в края на 2020 г., тъй като желанието на ЕС да защити своя единен пазар е в противовес на амбициите на Великобритания да създава собствени правила. Освен това Барние каза, че Лондон никога няма да получи същото "уважение" от Китай и САЩ, каквото е получавал от ЕС и неговите "500 млн. клиенти 22 млн. бизнеси".

Борис Джонсън обяви по-рано намерелнието си да води паралелни преговори със САЩ и ЕС за търговски споразумения, като това ще се случи от 31 януари. Някои в управляващата Консервативна партия смятат, че този ход може да настрои САЩ и ЕС един срещу друг и така Великобритания да спечели повече от преговорите и споразуменията.

Но Барние, в интервю за френския вестник Le Journal du Dimanche, попитан дали се опасява, че преговорите ще се превърнат в "наддаване" заяви, че неговата страна няма намерение да участва в такава. Той освен това се усъмни в шансовете да бъде подписана бърза търговска сделка между САЩ и Великобритания.

"Помним какво се случи с предложеното споразумение за трансатлантическа търговия със САЩ", каза той. Това предложение в крайна сметка беше изоставено, след множество възражения срещу него.

"Когато казваме, че всеки продукт, който влиза в нашата страна трябва да отговаря на нашите стандарти, например забраната за внасяне на пилешко месо, третирано с хлорирана вода, ние прилагаме тези закони. (...) Британците са свободни да правят каквото искат със САЩ. Но във всеки случай, условията за влизане на европейския пазар ще продължат стриктно да се прилагат отново, за да защитим нашите потребители и нашия бизнес", каза Барние.