Очаква се Европейският съюз да представи в сряда, 2 юни, планове за общностен цифров портфейл, след като страни членки настояват да бъде намерен безопасен начин за достъп на гражданите до публични и частни онлайн услуги.

"Файненшъл таймс" пише, цитиран от Ройтерс, че приложението ще позволи на гражданите в целия ЕС да имат сигурен достъп до набор от частни и обществени услуги с единен електронен идентификатор, според днешната публикация.

Дигиталният портфейл ще съхранява сигурно данните за плащания и паролите и ще позволи на потребителите от всички 27 държави да влизат в уебсайтовете на местните правителства или да плащат сметки за комунални услуги, използвайки една единствена призната самоличност, посочва FT, като се позовава на информирани източници.

Европейското приложение ще може да бъде достъпно чрез сканиране на пръстови отпечатъци или ретина, както и чрез други методи. Освен това то ще служи като хранилище, където потребителите ще могат да съхраняват официални документи като шофьорска книжка.

Ще се прилага структурно разделение, за да не могат компаниите, които имат достъп до потребителски данни, да използват портфейла за всякаква друга търговска дейност, например маркетингова.

Брюксел е в преговори с държавите членки по техническите стандарти за пускане на дигиталния портфейл, който се очаква да заработи напълно след около година, пише вестникът.

Дигитални портфейли се използват и в момента, като осигуряват бърз, удобен и сигурен начин за управление на личните финанси. Те са и най-предпочитаната алтернатива на картовите плащания. ЕС обаче замисля нещо много по-значимо - цялостен достъп до публични и частно предоставяни услуги.