Европа достави медицински материали на Иран за първи път чрез търговския механизъм за бартер, предадоха световните агенции.

Франция, Германия и Великобритания потвърждават, че чрез междубанковия механизъм ИНСТЕКС (INSTEX) успешно е проведена първата трансакция за износ на медицински материали от Европа в Китай, се казва в съобщение на германското министерство на външните работи.

Към 13.00 часа (б.вр.) на 31 март по данни на института "Джон Хопкинс" носителите на новия коронавирус в Иран са 41 495. Починалите от COVID-19 са 2757 (от официално регистрираните заразени). Излекувани са 13 911. 

Защо бе създаден механизмът

Инструментът в подкрепа на търговския обмен (INSTEX - Instrument In Support Of Trade Exchanges) беше създаден през 2018 г. с намерението да заобиколи американските санкции срещу ислямската република. Механизмът се осъществява от регистрирано (от трите държави) в Париж дружество, което носи името "Инстекс".

"Инстекс" изгради канал за трансфер към Иран, най-напред на медицинско оборудване, лекарства, храни, селскостопанска продукция. Изрично - търговията с петрол не влиза в плановете.

През декември 2019 г. още 6 страни се присъединиха към механизма с решение на техните правителства: Белгия, Дания, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

ЕС, който пряко не участва в схемата, положи много усилия да запази ядреното споразумение с Иран, подписано през 2015 г., след като през месец май миналата година американският президент Доналд Тръмп обяви решението си да изтегли САЩ от сделката и да възобнови санкциите срещу Техеран.

В крайна сметка главната цел е да се съхрани търговията между Европа и Иран.

Как действа механизмът "Инстекс"

Дружеството действа като своеобразна клирингова къща, която деноминира плащанията в евро, за да може Иран да извършва търговия с европейски компании. Всъщност INSTEX работи като бартерно споразумение, действащо извън световната финансова система, доминирана от САЩ.

Toва е бартерна система, създадена от учредителите на дружеството, такава, че при всяка търговска сделка, парите се внасят в сметката в съответната страна (от която е бенефициентът) и не преминават границата в Иран или извън нея. В Техеран също има офис.

Първоначално се очаква търговията да се съсредоточи върху стоки от първа необходимост, като хуманитарни, медицински и селскостопански продукти. Не се очаква да се занимава с сделки, свързани с петрола, които отпаднаха от споразумението, но са основният източник на валута в Иран.

Теоретично каналът за плащане би предпазил европейските компании от санкции, свързани с наложените от САЩ на Иран. Въпреки това европейските компании и банки, които правят бизнес със САЩ, все още се колебаят да търгуват с Иран поради опасения, че биха могли да бъдат ударени с американски санкции, отбеляза DW. Много европейски компании вече се изтеглиха от Иран в отговор на американските санкции.

Първоначално "Инстекс" е насочен към малки и средни европейски компании и обемът на търговията (като цяло) вероятно ще остане малък.