Миграционните ограничения в резултат от Брекзит водят до недостиг на работници в ключови сектори от британската икономика, пише испанският в. "Паис", като отбелязва, че до 150 000 прасета очакват реда си във ферми поради липса на месари и кланици. Бензиностанция в Манчестър е затворена от понеделник, а аптеките също започват да усещат резултатите от кризата с горивата.

Британското правителство на премиера Борис Джонсън обаче продължава да отрича, че случващото се е свързано с Брекзит, отбелязва испанското издание.

Кабинетът се опитва да държи обществеността в неведение за кризата, пише британският в. "Телеграф".

Според представители на петролната индустрия ситуацията с доставките във Великобритания не се е подобрила, въпреки твърденията на правителството, че кризата отново е под контрол. Кабинетът забранил на общинските съвети да използват думата "паника", когато говорят за кризата, разкрива изданието.

Шофьорите обаче са изправени пред дълги опашки, а в някои райони не е имало доставки от пет дни. В резултат на места в провинцията британци били принудени да си останат вкъщи.

В същото време аптеки съобщават, че имат затруднения да си доставят жизненоважни лекарства, отбелязва в. "Телеграф".

Шофьори отново се редиха на опашки пред бензиностанции през нощта, пише британският в. "Сън". Полицията е била призована да се намеси, след като дългото чакане и напрежението довели до юмручни сбивания.

Чакащите в задръстванията отправиха остри критики към правителството, което им каза, че кризата се подобрява, отбелязва "Сън".

"Където и да отида, ми предлагат работа", заявява пред испанския в. "Мундо" шофьор, покриващ маршрута до Великобритания. Той допълва, че не е заинтересован от предложените от правителството в Лондон временни работни визи, защото са само за три месеца.

Изданието цитира и Франсиско Рего, генерален секретар на отдела по автомобилен транспорт и логистика в испанската комисия по труда, който заявява, че шофьорите вече не проявяват интерес към работата във Великобритания или в извършването на курсове за доставка до страната.

Време е да сложим край на заговора за мълчание за последиците от Брекзит, в който от 2019 г. участват и двете основни партии в страната, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия.

Джонсън спечели изборите с обещанието да "приключи Брекзит" и след това се държеше, сякаш всички аспекти на оттеглянето на Великобритания от Европа са изцяло уредени. В същото време Лейбъристката партия, понесла поражение, прие мълчаливо, че Брекзит наистина е уреден и реши да не споменава темата, ако може да я избегне, отбелязва "Гардиън".

Последвалата пандемична криза предостави разбираемо обяснение и за двете позиции, но сега, докато коронавирусът вероятно отстъпва и се връщаме към нещо като нормална политика, мълчанието не може да се поддържа, твърди изданието. Много аспекти на Брекзит не са уредени - и някои от тях водят до все по-сериозни проблеми във Великобритания. Това включва въпроси, свързани с търговията, движението на хорато, образованието и статута на Северна Ирландия.

Крайно време е да се поднови политическият дебат, включително защото неправилният подход към тези теми може да попречи на постигането на адекватно споразумение за климата на срещата в Глазгоу през ноември, подчертава "Гардиън". Британското издание отбелязва, че премиерът Джонсън вече не говори за практическите последствия от Брекзит.

Лейбъристите мълчаха, защото знаеха, че няма смисъл да се водят загубени битки или да се отварят наскоро зараснали рани. Но тази есен нещо се промени в резултат на кризата с горивата, медикаментите и храните, предизвикана от липсата на шофьори. Това заплашва не само с паника на бензиностанциите и недостиг в магазините, но и с криза по Коледа. Всичко това отчасти е резултат от непохватните действия спрямо Брекзит. Време е лидерът на лейбъристката опозиция Киър Стармър да привлече вниманието към липсата на достатъчно планиране от страна на консервативното правителство, подчертава в. "Гардиън".