Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е призовал лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка) за включване на Турция в тази група, предаде в."Хюриет дейли нюз".

Ако ни приемете, името на платформата би станало БРИКСТ, казах аз, е посочил Ердоган пред репортери в Йоханесбург на 27 юли.

БРИКС покани Турция на 10-тата годишна среща на върха на групата като ротационен председател на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС), припомня вестникът. Турският президент Реджеп Тайип Еродоган говори на срещата на лидерите от БРИКС в Йоханесбург, която се състоя от 25 до 27 юли.

Ердоган е посочил пред репортери, че членките на БРИКС са приветствали горещо неговото предложение.

Специално Китай казва, че подкрепя разширяване. Виждам, че те обмислят включване на други страни в тази платформа. Те не са против това, е посочил Ердоган.

Ние сме в Г-20 с пет от тези страни. Аз бих желал те да предприемат необходимите стъпки, за да ни дадат възможност да се присъединим и да заемем нашето място в БРИКС, е добавил турският президент.

Той е подчертал потенциала на партньорство със страните от БРИКС в сферата на икономика, инвестиции и проекти за развитие. Вярвам, че не е правилно да стоим настрана от такива обединения, е казал още Ердоган.