Американски енергийни експерти са посетили "Марица Изток"2, съобщи в кулоарите на парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос.

След разговорите с американския президент Доналд Тръмп на премиера Бойко Борисов у нас са пристигнали единайсет американски енергийни експерти. Те са посетили определени обекти, срещите са били в партньорски дух. Експертите бяха приятно изненадани от нивото на българската ядрена енергетика, искаха да посетят ТЕЦ "Марица Изток"2 и бяха впечатлени от мащабите й, разказа министърът.

Според европейските правила, за да се каже категорично дали американското гориво е подходящо за нашите ядрени централи, то първо трябва да бъде лицензирано, разясни Петкова. Ние работим заедно с американските колеги в тази посока, имаме сключен договор с Уестингхаус за изготвяне на технико-икономически анализ, посочи тя.

Енергийният министър беше категорична, че не се бави изграждането на "Балкански поток" и проектът се реализира съгласно посочените в договора срокове. "Булгартрансгаз" беше готов с процедурата още през април, но заради обжалването на двата консорциума, имаше забавяне с няколко месеца, поясни Теменужка Петкова.