България остава в периферията на кризисния процес в икономиката, заяви по Нова финансистът Емил Хърсев.

"Нещата идват по-бавно. Икономиката обаче е свързана и никой не може да остане изолиран. Затова вероятно ще има отражение и върху нас. Мога да кажа, че 7% спад, с който ни плашиха, няма да се случи в страната ни", категоричен е Хърсев.

"Добрата новина за България е, че ние нямаме потвърдено тримесечие със спад. Първото го завършихме с растеж, второто вероятно ще е със спад, но в никакъв случай няма да е в рамките на този, който Европейската комисия и Световната банка прогнозираха", каза още финансистът.

Според него до изтеглянето на нов дълг ще се стигне при всички положения. "Ние участваме в европейската програма за възстановяване. Там една сериозна част, около 40%, от всички мерки, които бяха договорени са дългови", обясни Хърсев. Той добави, че изтеглянето на дълг ще се наложи за покриване и на мерките, които в момента се обявяват от държавата.

Хърсев отбеляза, че хаосът би бил най-страшното в настоящата ситуация. "Той ражда страшно безпокойство. Човекът има нужда от стабилност и трябва да знае какво се случва", заключи финансистът.