Емблематичните павилиони за вестници в Италия са напът да изчезнат заради спада в продажбата на всекидневници и периодични издания.

Според неотдавнашно проучване на Националния автономен синдикат на продавачите на вестници в Италия понастоящем има 12 000 павилиона и от тях почти половината извършват дейности, различни от продажбата на всекидневници и периодични издания, макар и те все още да са преобладаващата част.

Между 2021 и 2022 година броят на будките е регистрирал спад с 3,5 на сто, но отрицателната тенденция се е смекчила значително спрямо последните години (-13,3 на сто в периода 2018-2019 година и -6,5 на сто между 2020 и 2021 година) благодарение и на мерките за подкрепа на сектора. Рискът от реалното изчезване на павилионите в много общини, най-вече в тези, в които точките за продажба са малко, незначителни или изцяло липсващи, е огромен: 25 на сто от италианските общини нямат павилион за вестници, а в 30 на сто (около 2500 общини) се извършва само препродажба, пише "Соле 24 оре", цитирано от БТА.

Павилиони в криза, всеки шести затваря

През последните четири години само в Торино са изчезнали 138 павилиона, в Милано - 129, в Рим и цялата област Лацио - 303. Около 2700 будки за вестници са затворили от 2019 г. досега на територията на цялата страна: от тях 2327 са били частни. Това са тъжните данни от бизнес регистъра на "Унионкамере" - общественият орган, който обединява и представлява институционално системата от търговски камари, и те са поредното доказателство за кризата, с която се сблъскват павилионите за вестници.

Тези търговски обекти в Италия винаги са били основна отправна точка в социални живот, място за срещи и неангажиращи разговори за футбол, политика и времето. Заради огромните загуби, които търпят, пунктовете за продажба на вестници и списания рискуват да се превърнат в горчиво-сладък спомен от пожълтяла пощенска картичка на Италия, подобно на неотдавна изведените от експлоатация телефонни кабини.

Семейството на Фабиано Помпей управлява павилион за вестници близо до внушителната римска базилика "Сан Джовани ин Латерано" от 1948 г. Семейството на Марко Волпини притежава такъв близо до фонтана "Треви" в продължение на един век. И двата павилиона са били процъфтяващи бизнеси, но продължителният спад в продажбите на вестници е принудил Помпей и Волпини да затворят обектите, подобно на хиляди други собственици на подобни знакови за социалния живот в Италия места.

"Жертви се правят до определен момент, но ако печелите малко или дори губите пари, по-добре е да затворите и да се заемете с нещо друго, дори и вътрешно да ви боли", разказа пред Ройтерс 30-годишният Помпей.

Волпини едва наскоро е поел малкия вестникарски щанд от възрастния си баща, но бързо осъзнава, че не може да свързва двата края с този бизнес.

"След пет години няма да останат павилиони. Хората ще получават цялата им необходима информация от телефоните си", казва той.

Италианската търговска камара обяви в доклад, публикуван през януари, че през последните четири години броят на павилионите е намалял с 16 на сто в цялата страна, а столицата Рим е регистрирала понижение от 21 на сто.

В основата на кризата е сривът в продажбите на печатни издания, които са в основата на приходите на павилионите. През 2004 година са били продавани около 9,54 милиона вестника дневно в павилионите, според данните на А Ди Есе (ADS), фирмата, която проследява продажбите на печатни издания. До 2014 година броят им е намалял до 2,6 милиона, а до януари 2024 година - до около 950 000.

"Спадът при тиражите на вестници е много стабилна тенденция. Тя продължава от десетилетия и няма признаци, че ситуацията ще се промени", твърди Алесио Корниа от Дъблинския градски университет, специализирал в областта на журналистиката.

Докато редакторите се надяват да компенсират спада на приходите си с насочване на клиентите към онлайн издания, то за собствениците на павилиони е доста по-трудно да измислят алтернатива.

Стефано ди Персио управлява павилион в центъра на Рим, точно до редакцията на най-големия вестник в града - "Месаджеро", и е свикнал да продава стотици хартиени копия на ден, но сега се задоволява с по-малко от 50. "Това е шега", казва той пред Ройтерс, без да се смее. Неговата осмоъгълна класическа будка за вестници изобилства с дрънкулки за туристи като магнити за хладилник, престилки и календари с очарователни свещеници. Шепа вестници са прибрани за възрастни редовни клиенти, които все още не са изтласкани от тълпите туристи. "Повечето римляни напуснаха този квартал и бяха заменени от туристи, затова продаваме сувенири. Ако трябва да разчитаме на продажби на вестници, отдавна да сме затворили", отбелязва той.

Правителството предлага инициативи на стойност до 3000 евро, за да се опита да спре "кръвоизлива" в сектора, но собствениците на павилиони твърдят, че това е само краткосрочен лек и няма да разреши дългосрочните тенденции.