"Господин Шолц и Германската социалдемократическа партия дори искат да създадат социален съюз! Това означава, че работещите в Германия на практика ще трябва да плащат социалните помощи в други страни чрез данъците и социалните си вноски."

Тези думи на генералния секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимяк продължават да са повод за дебат в германското общество 10 дни преди парламентарните избори. Най-сериозно възмущение обаче буди продължението им: "Електроинженерът от Вупертал и медицинската сестра от Кемниц ще плащат за безработните в Румъния, в България или в друга европейска държава. Това е визията на ГСДП за бъдещето на Европа."

Социалдемократите: Това е подхранване на антиевропейските предразсъдъци

Обвиненията на Цимяк, че ГСДП цели създаването на социален съюз, който ще ощетява германците, бяха основна тема и по време на дебата между него и генералния секретар на социалдемократите Ларс Клингбайл. Сблъсъкът между двамата беше излъчен по обществената ZDF.

Цимяк заяви, че европейска социална система при тяхно управление няма да има, защото "ние пазим парите на германските данъкоплатци и граждани". Отговорът на Клингбайл не закъсня. "Това е подхранване на антиевропейските предразсъдъци. Съвсем ясно е, че се прави предизборна кампания срещу Европа. И го намирам за крайно недостойно."

Клинбайл припоми, че при управлението на Ангела Меркел от ХДС и Олаф Шолц, който е вицепремиер и финансов министър в същия кабинет, е приет Фонд за възстановяване на Европа от пандемията в размер на 750 милиарда евро. "И някой като Пол Цимяк поставя под въпрос собствената история, собствените успехи на това законодателство", заяви генералният секретар на социалдемократите. "Именно затова изпитвам дълбоко съжаление, когато някой започне да се възползва от антиевропейските предразсъдъци."

Цимяк: Просто предупреждавам

Цимяк се защити: "Не нахъсвам, просто предупреждавам, че може да има социален съюз". Той определи споменатия от Клинбайл Фонд за възстановяване като "единичен акт на европейска солидарност". Но според него това няма как да е дълготрайно решение. "Защото обичам Европа, искам тя да остане цяла", заяви Цимяк. "Финансирането на социалните разходи в други държави ще отслаби Европа. Това е грешният път", смята той.

Клингбайл определи впечатлението, което остава от думите на Цимяк как Германия ще плаща за останалата част от Европейския съюз, като "глупости". "Ние вярваме, че трябва да има възможности за поддържане на обща инвестиционна политика в Европа. Заедно (с Европейския съюз) решихме в Парламента, че Европа трябва да може сама да събира данъци", допълни той.

Според последните социологически проучвания, в навечерието на парламентарните избори в Германия, социалдемократите от ГСДП уверено водят пред християндемократите от ХДС/ХСС. Олаф Шолц, който е номинацията за канцлер на ГСДП, има най-голям шанс да наследи поста на Ангела Меркел.

Текстът е публикуван ТУК >>