Страните от ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за намаляване на отпадъците от пластмасови опаковки, предаде Ройтерс.

Мерките предвиждат забрана на опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, малки опаковки за кетчуп и др. в ресторантите, както и на малките опаковки за шампоан и др. в хотелите.

ЕК стигна още през 2022 г. до извода, че отпадъците от опаковки са увеличли с повеч от 20% през последното десетилетие, водени от онлайн пазаруването и потребителските навици "вземи и тръгвай".

Преговарящите страни - Европейския парламент и Белгия, която е ротационен председател на ЕС, се споразумяха късно в понеделник за целите за намаляване на опаковките с 5% до 2030 г. и 15% до 2040 г. и за това, че всички опаковки трябва да могат да се рециклират до 2030 г.

Дотогава ще важи забраната за пластмасови артикули за еднократна употреба като чинии, чаши и кутии за еднократна употреба, използвани от ресторанти за бързо хранене, термосвиваеми опаковки за куфари по летищата, както и опаковките, предлагани на пазарите за хранителни стоки.

ЕС също така ще заложи на повторната употреба, като например 10% за опаковките за храна за вкъщи и за напитки, с изключение на тези за вино или мляко. Картонът също ще бъде изключен от ограниченията, както поиска Финландия.

Т.нар. вечни химикали (които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат допълнително) не трябва да присъстват в смесите за производство на опаковките, е записано още в текстовете.

Целите няма да важат за микропредприятия.

Споразумението все още се нуждае от одобрение от Европейския парламент и правителствата на ЕС, което не е сигурно в навечерието на европейските избори през юни.

В гласувано миналия ноември от Европейския парламент решение пластмасовата част в опаковката вече ще трябва да съдържа минимални проценти рециклирано съдържание в зависимост от вида на опаковката, като конкретните цели са определени за 2030 г. и 2040 г.

Страните от ЕС също така трябва да гарантират, че 90% от материалите, съдържащи се в опаковките - пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон, ще се събират разделно до 2029 г.

Според данните, предоставени на евродепутатите, опаковките са непрекъснато нарастващ източник на отпадъци, а общото количество за ЕС се е увеличило от 66 милиона тона през 2009 г. на 84 милиона тона през 2021 г. През 2021 г. всеки европеец е генерирал 188,7 кг отпадъци от опаковки годишно, цифра, която се очаква да нарасне до 209 кг през 2030 г., ако не се вземат допълнителни мерки.