Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи снощи в Абу Даби, където е на посещение, че е договорил заедно с Обединените арабски емирства и Китай в Сърбия да се произвежда ваксина против коронавирус на китайската компания "Синофарм", съобщава вестник "Новости".

Същевременно министърът без портфейл Ненад Попович съобщи, че в белградския Институт по вирусология "Торлак" до 20 май тази година започва производството на руската ваксина Спутник V.

В Абу Даби Вучич съобщи след разговори с престолонаследника и заместник на главнокомандващия на въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян, че е постигнат голям договор. "В срок от две седмици договорът ще бъде официално подписан. Това ще бъде съвсем нова фабрика на зелено за производство на ваксината на "Синофарм", която ще бъде произвеждана заедно с ОАЕ и Китай в Сърбия", заяви президентът. Договорено е фабриката да започне производство от 15 октомври.

"Оттогава ще имаме големи количества ваксини за нас, а и за целия регион, защото това, което научих тази вечер, е, че ще трябва, макар и на производствена цена, да дадем ваксини на региона, защото всичко това, което правим, да лекуваме нашите хора или да действаме превантивно, не струва, ако има проблем в региона", обясни той.

Вучич каза, че Сърбия трябва да намери терен и новата фабрика в бъдеще ще може да произвежда и други ваксини. "Когато сега имате коронавирус е ясно, че след година или десет ще дойде нов вирус", каза той.

Сърбия ще стане и първата страна в Европа, освен Русия, в която ще се произвежда ваксината "Спутник V", заявиха министър Попович и руският министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Първата фаза на производството включва доставка на субстанции, пълнене на флакони, опаковане и разпространение на ваксината в Сърбия и в съседния регион, а по-късно тази година "трябва да започне производство в пълен цикъл", каза Попович.

Планирано е в първия цикъл на производство да произведем четири милиона дози ваксина, съобщи Попович, който очаква до края на март да бъде подписано споразумение за трансфер на необходимата технология.