Инфлацията е причина мнозина изобщо да не могат да си позволят големи покупки. Но пък дребните делнични луксове - като едно ново червило - стават все по-търсени. Този феномен е известен като "ефектът на червилото".

"Ефектът на червилото показва, че и във времена на криза на хората им се иска да си доставят някакво удоволствие, т.е. да се поглезят и да се почувстват поне малко по-добре", обяснява Йорг Фундер от университета във Вормс.

Да бъдеш красив в некрасиви времена

При това не става дума непременно за яркочервено червило - същата работа вършат и някой парфюм или крем за лице. По официални данни миналата година продажбите на декоративна козметика в Германия са нараснали с 16 процента. И то макар като цяло потребителите да са харчили по-малко.

Експертката по капиталовите пазари Гертруд Трауд обаче изразява съмнения по отношение на значимостта на ефекта. Тя има по-скоро психологическо обяснение: "Ефектът на червилото е допълнителен, а не показателен индикатор за тенденциите в конюнктурата". Както показват редица проучвания от последните години - именно във времената на криза жените полагат особени грижи за красотата си. "Цифрите сочат, че делът на козметиката и облеклото расте във времена на кризи."

Ефектът е като след 11 септември

Този ефект е известен. Още по време на Голямата депресия - най-голямата икономическа криза в САЩ през 1930-те години, жените си купували повече червила. Същото се случва и след терористичните нападения от 11 септември 2001 година.

Експертът по потреблението Фундер открива проявата на ефекта и другаде - например в повишения интерес към еднодневните екскурзии, бижутата или добрата храна, т.е. насладата в най-широкия смисъл. Става дума просто за това да си доставиш някакво удоволствие.

Защо растат продажбите

Експертите казват, че миналата година осем милиона души в Германия са си купили червило, т.е. два милиона повече от 2021 година.

Но в това отношение роля вероятно е изиграло и приключването на пандемията: "Към актуалната криза би могло да се добави, че във времената след коронавируса и отпадането на маските търсенето на декоративна козметика нараства наново, защото най-накрая можем да се възползваме от нея", посочва Трауд. Но покупката на червила не би могла да свърши работата на кристална топка, която да предскаже развитието на конюнктурата.

Материалът е публикуван в DW