Британският министър на финансите Джереми Хънт предложи на гласоподавателите данъчни облекчения в опит да ги привлече обратно към консерваторите на премиера Риши Сунак преди очакваните избори през 2024 г., съкращавайки до кокал резервите за спешни случаи в публичните финанси, съобщи Ройтерс (Reuters).

Хънт обяви, че намалява процента на социалноосигурителните вноски, плащани от работниците, с два процентни пункта (от 10% на 8%) за втори път в рамките на малко повече от четири месеца, което би оставило средно 900 паунда в джобовете на работниците годишно.

"Разбира се, лихвените проценти остават високи, докато намаляваме инфлацията", каза финансовият министър в речта си за годишния бюджет в сряда - вероятно последното му голямо предзиборно фискално изказване.

"Но заради напредъка, който постигнахме, защото изпълняваме икономическите приоритети на министър-председателя. Сега можем да помогнем на семействата не само с временна подкрепа за издръжката на живота, но и с постоянни намаления на данъците", каза той пред парламента.

Хънт обяви и други мерки за подпомагане на гласоподавателите, включително замразяване на данъците върху горивата, удължаване до февруари 2025 г. на мярката замразяване на данъка върху алкохолните напитки и продължаване на програмата за подпомагане на домакинствата с ниски доходи.

Правителствените прогнози за бюджета стигнаха дотам, че сега финансовият план на Обединеното кралство разполага с малко под 9 милиарда паунда "фискална свобода", каза Хънт - пространството, с което той разполага за бъдещи разходи или намаляване на данъците, като същевременно изпълнява целта си за намаляване на данъчната тежест в края на петгодишен период.

Опозиционната Лейбъристка партия предложи подобни мерки, отбеляза Ройтерс.

Хънт отбеляза, че според прогнозите икономиката ще нарасне с 0,8% тази година след изпадането в рецесия през втората половина на 2023 г. - малко над прогнозираните през ноември 0,7% от Службата за бюджетна отговорност (The Office for Budget Responsibility - OBR).

Службата сега прогнозира икономически растеж от 1,9% през 2025 г. и с 2,0% през 2026 г., каза Хънт, в сравнение с предишните очаквания за ръст съответно от 1,4% и 2,0% през 2025 г. и 2026 г.

Хънт и Сунак обещаха на гласоподавателите по-бърз растеж на икономиката  - докато се опитват да преодолеят голямата преднина на опозиционната Лейбъристка партия в социологическите проучвания.

Двамата повишиха рязко данъците при встъпването си в длъжност през 2022 г., за да потушат хаоса на пазара на облигации, предизвикан от мащабните планове за намаляване на данъците на предшественика на Сунак - Лиз Тръс, отбеляза Ройтерс.

Финансовият министър каза по време на речта си, че спадът на инфлацията от над 11% означава, че "вече можем да помогнем на семействата не само с временна подкрепа за разходите за живот, но и с постоянни намаления на данъците".

Хънт също така каза, че OBR сега очаква нивото на инфлация във Великобритания да падне под 2% през следващите месеци.