От години администрацията на президента Джо Байдън е разделена на най-високо ниво по въпроса колко агресивно да ограничи икономическите ангажименти с Китай. Но сега изглежда, че официалните лица са близо до споразумение по едно ключово усилие за ограничаване на технологичния и военния възход на Пекин, пише "Политико".

Безпрецедентните правила за ограничаване на американските инвестиции в Китай се очакват по-късно този месец - и администрацията започна да информира индустриални групи като Търговската камара за общите очертания на постановление, което се очаква да изисква от компаниите да уведомяват правителството за нови инвестиции в китайски технологични фирми и да забранява някои сделки в критични сектори като микрочиповете.

Това се случва в особено деликатен момент за администрацията, която се опитва да изглади напрежението и да поддържа търговските връзки с Пекин, тъй като и двете икономики са на ръба на рецесията. Това ходене по въже подчертава предизвикателствата, с които се сблъскват усилията на Байдън за ограничаване на една от най-големите военни и икономически сили в света. Антикитайският плам е в разгара си сред законодателите и обществеността, след като през февруари китайците пуснаха шпионски балон над САЩ. Но агресивните действия за прекъсване на отношенията биха могли да доведат до риск от потапяне на двете държави в низходяща икономическа спирала, пише изданието.

Миналата седмица икономическият екип на Байдън публично зае не толкова агресивна позиция, тъй като световните политици се събраха във Вашингтон за срещите на Международния валутен фонд и Световната банка, на които се изразява загриженост за ролята на Китай като водещ световен кредитор. По това време Китай публикува нови митнически данни, според които търговията със Запада - както със САЩ, така и с Европа - е намаляла през първото тримесечие, което подхранва опасенията за икономическо забавяне и разделение.

"За САЩ е важно да е ясно, [че] не се стремим да се отделяме от Китай или да се опитваме да ограничаваме растежа на Китай по какъвто и да е начин", заяви заместник-министърът на финансите по международните въпроси Джей Шамбо по време на дискусия в института "Брукингс" миналата седмица. Въпреки че САЩ понякога "предприемат целенасочени действия в областта на националната сигурност", насочени към китайски фирми, като например миналогодишните търговски правила, насочени към китайските производители на микрочипове, тези политики "не са неща, които правим, за да облагодетелстваме САЩ икономически спрямо Китай", каза той.

Коментарите са само част от последните изказвания на екипа на Байдън, който от месеци подчертава, че не се интересува от голямо разединение на най-големите световни икономики. Но въпреки примирителния тон САЩ подготвят серия от действия, насочени срещу критични части от китайската икономика. В допълнение към очакваната заповед за инвестициите, тя обмисля и потенциална забрана на широко популярното китайско приложение TikTok. А високопоставен търговски служител заяви миналата седмица, че САЩ може също да повишат митата за Китай, за да изразят "недоволството си" от това, че Пекин не успява да изпълни т.нар. първа фаза на търговското споразумение, подписано при тогавашния президент Доналд Тръмп.

Тези стъпки ще дойдат по петите на агресивните търговски действия от миналата година, когато администрацията въведе нови правила за износ, които изрично целяха да подкопаят ценния сектор на микрочиповете на Пекин, и прие мащабни индустриални политики, целящи да прекъснат зависимостта от китайската икономика. По това време съветникът по националната сигурност Джейк Съливан беше категоричен, че целта на стратегията е да се запази конкурентното предимство на Америка в нововъзникващите високотехнологични отрасли, дори ако Вашингтон не преследва по-широко разграничаване.

"Трябва да запазим възможно най-голяма преднина" във високотехнологични сектори като микрочиповете, каза Съливан, като предвкусваше новите правила на Министерството на търговията, публикувани през октомври, които целяха да спрат разработването на китайски чипове.

Администрацията настоява, че нейните лидери в областта на икономиката, дипломацията и сигурността са единни по отношение на Китай и че последните изявления не представляват промяна в реториката или политиката. Но те също така признават, че политическите дискусии продължават относно обхвата на постановлението за регулиране на американските инвестиции и други инициативи.

Срещата на Байдън и китайския лидер Си Цзинпин през ноември миналата година в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Бали отбеляза повратна точка в тона и от двете страни. Тогава двамата лидери обещаха да поставят "долна граница" на влошените отношения, след като правилата за американските чипове и пътуването на тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси до Тайван доведоха дипломатическите отношения до невиждано от десетилетия дъно.

Предполагаше се, че разногласията ще бъдат отбелязани с първите пътувания до Китай на ключови членове на външнополитическия и икономическия екип на Байдън - министъра на финансите Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен. Но пътят към сближаването срещна поредица от препятствия.

През февруари над континенталната част на САЩ прелетя балон, за който се предполагаше, че е китайски шпионски аеростат, и предизвика буря от критики от страна на Капитолия и Белия дом. Впоследствие пътуванията на Йелън и Блинкен бяха отложени, а администрацията на Байдън наложи санкции на китайски фирми, свързани с инцидента с балона. Икономическите стъпки на китайското правителство към американските предприятия и политици - продължаващи от срещата между Байдън и Си - също пресъхнаха.

Сега обаче изглежда, че администрацията на Байдън има желание да възобнови икономическия диалог. През последните седмици представители на администрацията се опитаха да пренасрочат пътуванията на членовете на кабинета до Пекин. Въпреки че досега те са били отхвърляни, наблюдателите на Китай твърдят, че Пекин вероятно скоро ще се върне на масата.

"Пекинските политици определено искат да накарат САЩ да разхлабят рестриктивната си политика по отношение на търговията и инвестициите в Китай", казва Хо-фунг Хунг, професор в Училището за международни изследвания "Джон Хопкинс", който се занимава с китайската икономика. "С оглед на задълбочаващия се проблем с безработицата, дълговата криза и спешното възстановяване от COVID-блокадите, Пекин отчаяно търси начини да даде тласък на икономиката си, поне за да е сигурен, че тя няма да се влоши."

Желанието за подновяване на личния диалог има своите граници. В същото време Белият дом дава тласък и на първия широкообхватен правителствен надзор над американския бизнес в Китай.

От началото на управлението на Тръмп законодатели и служители от кабинета по националната сигурност се опитват да изработят нови правила за надзор - и потенциално блокиране - на американските инвестиции в китайските технологични сектори. Целта е да се попречи на американските фирми да финансират или разработват технологии, които по-късно могат да бъдат използвани от китайските военни.

Първоначално се очакваше постановлението на Байдън за контрол на американските инвестиции в Китай да бъде финализирано миналата година. Но това действие беше отложено, тъй като служителите на СНС влязоха в конфликт с Министерството на финансите относно това към кои китайски сектори трябва да бъде насочен новият надзор - и дали правителството трябва да има правомощия да предотвратява американски бизнес сделки в Китай, или само да ги наблюдава.

Този дебат продължи и през новата година, което допълнително забави издаването на постановлението. През февруари "Политико" съобщи, че Белият дом планира да обяви до края на април съкратена заповед, насочена към разкриване на информация и прозрачност. Макар че миналата година политиците обмисляха да включат в заповедта до пет основни китайски индустрии - микрочипове, изкуствен интелект, квантови изчисления, биотехнологии и чиста енергия, сега секторите на биотехнологиите и чистата енергия вероятно ще отпаднат от програмата.

През последните седмици икономическите служители на Байдън са информирали индустриални групи във Вашингтон за общите контури на заповедта, потвърди високопоставен служител на администрацията. Макар че някои аспекти на заповедта все още се доуточняват, служителят заяви, че тя вероятно ще включва поне някои забрани за американски инвестиции в китайски технологии в допълнение към изискванията за уведомяване за нови сделки, пише в заключение "Политико".