Американският финансов министър Джанет Йелън изрази увереност, че американската икономика остава силна, а банковата система - устойчива, въпреки някои скорошни сътресения. Изказването на Йелън бе направено по време на пресконференция в кулоарите на редовните пролетни срещи на МВФ и Световната банка, предаде Си Ен Ен, цитирана от БТА.

"На този етап няма доказателства, които предполагат свиване на кредитирането, въпреки че това е възможно", каза още Йелън и добави: "Вярвам, че нашата банкова система остава силна и устойчива; има солиден капитал и ликвидност".

Министърът на финансите обясни още, че "икономиката на САЩ очевидно се представя изключително добре", отбелязвайки солидното създаване на работни места, забавянето на инфлацията и стабилните потребителски разходи.

"Така че не очаквам спад в икономиката, въпреки че, разбира се, това остава риск", предупреди все пак Йелън.

Според нея глобалната икономика е в по-добро положение, отколкото мнозина очакваха.

"(По време на срещата на Г-20 през февруари) казах, че световната икономика е на по-добро място, отколкото мнозина прогнозираха миналата есен", припомни американският министър и добави, че "тази картина остана до голяма степен непроменена."

Финансовата стабилност е основна тема на пролетните срещи на МВФ и Световната банка след неотдавнашните сътресения в банковата система, белязани от фалитите на американските кредитори "Силикон вели банк" (Silicon Valley Bank - SVB) и "Сигничър банк" (Signature Bank), както и принудителната продажба на швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse) на местния й конкурент Ю Би Ес (UBS).

Министерството на финансите, съвместно с Управлението за федерален резерв и Федералната агенция за гарантиране на депозитите (FDIC), се намеси след фалита на двете регионални банки, за да гарантира, че вложителите ще имат достъп до всичките си пари, както и за да се опита да предотврати бъдещи изтичания на капитали от сектора.

Тогава Йелън каза, че предприетите "решителни и силни действия" са помогнали за стабилизиране на ситуацията, а също така, че "банковата система на САЩ остава стабилна".

Днес тя препотвърди позицията си, че перспективите за глобалната икономика са "сравнително добри" и се противопоставят на предупрежденията на Международния валутен фонд за по-големи рискове, свързани със сериозно изостряне на финансовото напрежение.

"Не бих прекалила с негативизма за глобалната икономика (...) "мисля, че перспективите са сравнително добри", обясни Йелън.

Финансовият министър говори още за мобилизацията на частни капитали като важна цел за реформите, за които тя настоява в Световната банка, съобщи Ройтерс. Според Йелън подобни реформи са необходима начална стъпка. Тя призова за поетапно въвеждане на допълнителни действия в посока на реформиране на Световната банка през остатъка от годината.

Не на последно място американският финансов министър изрази надежда, че ще посети Китай, подчертавайки фокуса на президента Джо Байдън върху отварянето и поддържането на канали за комуникация с Пекин.