Възможно ли е скоро бъдем принудени да минаваме без чаша портокалов сок или парче грейпфрут на закуска? Отговорът за съжаление е "да".

След като унищожи портокаловите насаждения във Флорида и дръвчета в Калифорния и Бразилия, "зелената болест" по цитрусите сега заплашва основни райони, отглеждащи тези култури в Средиземноморието според изследователи.

Болестта се разрасна след средата на миналото десетилетие с невероятна скорост и последици, каза Ерик Имбер от CIRAD, изследователски център с централа във френския град Монпелие.

Единственият район, произвеждащ цитруси, който все още не е пострадал - Средиземноморието - не може да остане незасегнат от зелената болест, допълни изследователят.

Имбер съобщи, че един вид от насекомото, което пренася болестта, вече е открит на Арабския полуостров.

Болестта се появи през първата половина на миналия век в Азия, където е наречена от китайците болестта "жълт дракон" .Разпространява се от малки насекоми, намерени листни бълхи (Psyllidae), които скачат от дърво на дърво, за да изсмукват дървесния сок. Когато правят това, че пускат бактерията, която блокира каналите, по които тече сокът.

След като бактерията спре потока на хранителни вещества, листата стават жълти, плодът се деформира и накрая дървото умира. Африканската листна бълха, която разпространява по-слабо агресивна форма на болестта, вече е засечена в Испания и Португалия, където дърветата бързо се изкореняват, за да се спре разпространението.

"Макар да не искам да всявам паника, ако не направим нещо за превенцията на болестта, може да бъдем засегнати от по-голяма катастрофа, като цените могат да се удвоят или утроят", допълва експертът.

Това вече се случи във Флорида-слънчевият щат отчете спад на портокаловата си продукция с 60 % от 2005 до 2017 година.

И тъй като производствените разходи рязко се увеличиха, цената на едро на концентрата на портокаловия сок се увеличи над два пъти до 2500 долара за тон.

Според секторното списание FruitTrop малко над една пета от портокалите, мандарините и лимоните, които се консумират в света, идват от Средиземноморието. Това представлява 70% от световния износ на цитрусови плодове.

Изследователите отдавна отправят предупреждения, каза Имберт, опитвайки се да привлече вниманието предимно на европейските власти.

Страните по света опитват различни методи да се справят с разпространението на зелената болест по цитрусите. Бразилия, голям износител на портокалов сок, разчита изключително много на пестициди.

В Калифорния фермерите прилагат скъп метод - изкореняване на болните дървета и засаждане на нови.

Фермерите във Флорида имаха възможност ограничено да използват пестициди, тъй като насажденията им са близо до жилищни райони.

Още повече портокаловите им горички вече бяха слаби заради опустошенията от няколко урагана, което означава, че дърветата се поддават на болестта още по-бързо.

Ако бълхата, носеща болестотворния щам на зелената болест по цитрусите пристигне в Средиземноморието, експертите очакват тя да се разпространи бързо, тъй като ще бъде трудно да се използват скъпи пестициди, защото има много малки ферми, заобиколени от жилищни райони.

Бързайки да поставят нещата под контрол, изследователите опитват различни подходи да се справят с болестта.

След като френският карибски остров Гваделупа вече е заразен, френските изследователи получиха ценен опит.

Днес Гваделупа трябва да внася лайм за напитката си ти'пунш, тъй като през изминалите няколко години изгуби почти всичките си цитрусови дървета, каза Ян Фрьолихер, изследовател от националния селскостопански научен институт, имайки предвид популярна напитка в Карибския регион.

Изключително опустошително беше, тъй като имаше семейни насаждения навсякъде и всеки имаше портокалово дръвче в градината си, каза той.

Учените подозират, че разсадниците са причината болестта да се разпространява толкова бързо, тъй като в парниците на целия остров са получени заразени фиданки.

Решението бе да се доставят семена от хранилище, управлявано от INRA на средиземноморския остров Корсика, което разполага с колекция от около 10 000 цитрусови вида.

След това на Гуадапула те се отглеждат в специални парници, които са направени така че да не допускат насекоми, преди да бъдат продадени на фермерите.

Пуснат е и вид малка оса, която атакува бълхата, разпространяваща болестта.

Изследването на бактерията, за да се атакува директно болестта, се оказва трудно, тъй като "не можеш да я култивираш в лаборатория", каза Рафаел Морильон, който е изследовател в CIRAD в Гваделупа.

Изследователите се срещат на всеки две години в Орландо, Флорида, за да обсъдят докъде са стигнали в усилията си.

Американците се хвалят, че имат решение, миналата година обаче всеки беше предпазлив, никой не говори за чудотворно решение, каза Морильон.

Засега изглежда само френският остров Реюнион в Индийския океан е намерил решение как да държи болестта настрана: засажда наново, на по-висока надморска височина, където бълхата все още не е дошла.