САЩ и Китай приключиха подготвителните разговори за новия кръг на преговори за намиране на изход от търговската война, предаде ДПА и БТА. Китайски медии определят тези подготвителни разговори като конструктивни. Те продължиха два дни и приключиха вчера, като в тях са участвали заместник-министри от двете страни. Следващият кръг от преговори между представители на Китай и на САЩ се очаква да е в началото на октомври.


Според източници от американска страна обаче китайската делегация, оглавена от заместник-министъра на финансите Ляо Мин, не е представила никакви нови предложения по време на подготвителната среща с делегацията на САЩ, оглавявана от заместник-търговския представител Джефри Гериш, предаде Ройтерс. Не е имало нови предложения по ключови въпроси, включително защитата на интелектуалната собственост, принудителния трансфер на технологии, субсидиите за промишлеността и други търговски пречки, казва запознат източник.

Китайската делегация е казала на американските представители, че всяко търговско споразумение трябва да предвижда премахване на всички американски мита върху китайски вносни стоки и да бъде балансирано така, че да няма само отстъпки от китайска страна и никакви отстъпки от САЩ, казва друг източник.

Запознати представители казват, че липсата на резултати от подготвителните разговори, не е необичайно явление, защото заместник-министрите не са оторизирани да сключват сделки или да предлагат по принцип нови оферти.

Същевременно стана ясно, че китайски представители неочаквано отмениха визитата си във ферми във Монтана и Небраска. Очакваше се тази визита да е следващата седмица и китайските представители да посетят американски ферми в двата щата като проява на добра воля. Отмяната на визитата, на която се гледаше като потенциална възможност за увеличаване на китайските покупките на американска соя и свинско, причини спад във водещите индекси на Уолстрийт.