България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от Covid- 19, предложен от Европейската комисия. Това заяви в интервю за "Хоризонт за вас" вицепремиерът Томислав Дончев.

"Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро. То не е така безусловно. Ще има различни части от него, за които трябва да се подготвят планове, програми. То трябва да бъде съчетано с политиките по декарбонизация, със сигурност ще бъде съчетано с изисквания за реформи", каза вицепремиерът.

Според Дончев, ако това ново финансиране бъде съчетано с финансирането по всички останали инструменти, в следващите години България ще има на разположение над 26 милиарда евро безвъзмездно финансиране", обясни вицепремиерът.

Сумата за безвъзмездна помощ за България, както и за останалите страни в ЕС, все още не e официално уточнена.

В сряда председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи пред Европейския парламент намерението на комисията да изтегли от международните пазари заем, който да бъде разпределен чрез бюджета на ЕС към държавите. Предвижда се фондът от общо 750 милиарда евро да бъде разделен на средства, предоставяни безвъзмездно на страните от ЕС (500 милиарда евро), както и заеми (250 милиарда евро). Частта на заемите ще се изплаща от държавите според дела на вноските им в общия бюджет на ЕС и да бъдат изплащани до 2058 г., като до 2027 г. се покриват единствено лихвите.

ЕК вчера уточни, че предлагат България да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от Ковид-19. От посочената обща сума делът на безвъзмездните средства за нашата страна се предвижда да бъде 6,131 млрд. евро. Делът на заемите е 3,151 млрд. евро. Комисията уточни, че разпространените по-ранно данни, според които се предвиждаше нашата страна да получи 15 млрд. евро, са били само примерни. Тези данни са отчитали възможните нужди на държавите за възстановяване на техните икономики.

Европейската комисия продължи и днес опитите да обясни какво ще съдържа и как ще действа планът за икономическо възстановяване на ЕС заради кризата, предизвикана от карантината, наложена заради пандемията от Ковид-19. Говорители на ЕК днес заявиха, че разпространените досега над 2000 страници документи с формули и таблици се позовават главно на предварителни данни, а повече яснота може да се очаква наесен.

Комисията досега свика десетина пресконференции с продължителност над един час, на които говориха почти всички еврокомисари, но въпросите се множат. Кореспонденти в Брюксел с над 30-годишен опит коментират, че не помнят друг подобен случай.

Говорители на ЕК днес обясниха на пресконференция, че различните суми в различните документи оставят впечатлението за противоречия, защото част от тях са "твърди", а други са "примерни", както и защото едни са изчислени по днешни цени, а други - по "постоянни" цени. Те отхвърлиха възможността да се представи една таблица, която да внесе яснота коя държава колко средства точно би получила и би следвало да върне.

По техните думи представените досега документи са "неофициални допускания" по сумите и следва да послужат за вътрешноинституционално обсъждане. Говорителите уточниха, че се предвижда през европейския бюджет до 2027 г. да бъдат покривани само лихвите по заема, а главницата да бъде връщана от 2028 до 2058 година. Те добавиха, че предложението на ЕК за въвеждане на нови данъци цели създаването на възможност за изплащане на заема.