Необходимо е да се изготвят критерии и принципи, по които КЕВР да се произнася за сделки, каза днес в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Той коментира решението на депутатите от тази седмица КЕВР да може да контролира сделки за над 20 % от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества и за това КЕВР да се произнесе по сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

"Имаме притеснения в две посоки. Първата е дали държавата трябва да се намесва в този тип частни отношения, и ако приемем този текст за КЕВР, дали няма да продължим да приемаме подобни текстове, с които да се ограничава частната инициатива.

Второто ми притеснение е по отношение на това, че текстът не е съвършен. Той казва, че регулаторът ще проверява този тип сделки, т.е. дава тези правомощия на КЕВР, без да поставя рамка кога може да одобрява и кога може да отхвърля тези сделки. Няма критерии и принципи. Притеснението е, че един регулатор може да злоупотребява с това право", обясни Добрев.

Следващите месеци могат да бъдат допълнени предлаганите текстове, добави депутатът.

"ГЕРБ бяхме против този текст заради посочените вече съображения, но не виждаме и някаква съществена щета, която може да се случи с приемането му. От друга страна, коалиционните ни партньори държаха особено много на този текст и затова взехме политическо решение да подкрепим предложението".

Добрев посочи, че в момента съществува подзаконова нормативна уредба и вътрешни нормативни документи, с които може да се вземе решение от КЕВР за сделката с ЧЕЗ и да не се стигне до плащане на компенсации от страна на държавата, за каквито предупредиха от ДПС.

"Аз съм сигурен, че въпреки че няма критерии и ясни правила, регулаторът може с вътрешнонормативни документи или с подзаконова нормативна уредба да създаде методика, по която по прозрачен начин да се вземат тези решения "за" или "против". Но все пак, ние като законодатели, за да не се предоверяваме на регулатора, е хубаво в бъдеще и в закона да бъдат записани критерии. Ако има критерии, тогава не би трябвало да имаме опасения, че някакво решение ще доведе до негативни последствия", каза депутатът от ГЕРБ.

Добрев уточни и по какъв начин КЕВР ще взима решение по сделки:

"За вземането на едно решение да разреши или да не разреши регулаторът ще работи с компетентните органи в България. За произход на средствата с ДАНС, с финансовото разузнаване, с други институции, които имат отношение. Функциите на регулатора няма да заместят функции на други органи в страната. По-скоро като получи информация от тези органи, регулаторът ще решава дали да разрешава или не сделката".

Бившият енергиен министър определи като правилно решението държавата да не участва в сделката за активите на ЧЕЗ.

"Решението е правилно, защото идеята да се участва в тази сделка не бе добра. Държавата има други механизми, по които да контролира случващото се в електроразпределителните дружества. В Закона за енергетиката има съществуващ текст, който казва, че ако частният собственик на ЕРП-то не управлява дружеството според изискванията на закона и претенцията на регулатора, то КЕВР има право да отстрани мениджмънта и да назначи държавен мениджмънт, въпреки че собствеността е частна. Така че държавата има контрол по отношение на управление на ЕРП-тата".

Добрев коментира и искането на миньорите от "Мини Марица-изток" за повишаване на цената на въглищата с 15%. Според него това решение би навредило на интересите на миньорите.

"В ЕС всички въглищни централи имат изисквания да закупуват квоти за въглеродни емисии. Европа се опитва с икономически механизми да направи дейността по производството на електроенергия от въглища неефективна. Цените за тези квоти нараснаха от 3-4 евро до 14 евро (на тон). ЕК твърди, че до 2020 г., ще станат 20 евро, което представлява почти половината от крайната цена на произведената електроенергия.

За да не фалират, тези електроцентрали, което ще доведе и до фалит на мините, синдикатите трябва да се борят за съкращаване на разходите за производство и за намаляване на цената на въглищата, така че производството на енергия от тези въглищни централи да остане конкурентоспособно. Увеличаването на цената на въглищата обрича миньорите на безработица", коментира Добрев.