Автомобилната група Стелантис (Stelllantis) съобщи днес, че подразделението й Фиат-Крайслер Италия (Fiat-Chrysler Italia) се разследва от съд в Париж по подозрение в измама на потребители, свързана с продажбата на дизелови коли между 2014 и 2017 година, предадоха световните агенции.

Според Стелантис компанията е била убедена, че системите й за контрол на емисиите отговарят на съответните изисквания в конкретния момент и продължава да вярва в това.

Няколко автомобилостроителя в Европа се оказаха обект на разследване от избухването на скандала дизелгейт във Фолксваген (Volkswagen) през 2015 година, при който бяха установени измами при тестове за отработени газове в САЩ. Същевременно през последните години стандартите за замърсяване стават все по-строги.

Разследването срещу Фиат-Крайслер Италия е свързано с продажба на дизелови автомобили със стандарт Евро 6 във Франция между 1 септември 2014 г. и 15 март 2017 година.

Подразделението на Стелантис е призовано и като свидетел във връзка с обвинения за възпрепятстване на действията на инспектор за борба с монополите към министерството на икономиката през 2016 г. и 2017 година.

Миналия месец Стелантис съобщи, че френското й подразделение Ситроен (Citroen) е обвинено в измама на потребители от френската прокуратура по дизелгейт.

Пежо (Peugeot), друго подразделение на Стелантис, Рено (Renault) и френския филиал на Фолксваген също се разследват от френските власти за манупулиране на данните за емисии при дизелови модели.