Председателят на Надзорния съвет на "Асарел-Медет" Димитър Цоцорков и управляващият директор на "Моушън Артс" (с търговска марка "Метрореклама") Зарина Генчева са носителите на големите награди "Мистър Икономика" и "Мисис Икономика" за 2022 г. Отличията на списание "Икономика" и най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - бяха раздадени тази вечер на тържествена гала церемония в зала "Джон Атанасов" на София Тех Парк.

Голямата награда "Мистър Икономика" връчи вицепрезидентът Илияна Йотова, а призът "Мисис Икономика" - от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"Вие с Вашата работа доказахте, че няма невъзможни неща и българската икономика въпреки всичко се развива и Вие давате работни места на много хора, за което искрено Ви благодаря", обърна се вицепремиерът Илияна Йотова към членовете на КРИБ.

В година, белязана от множество кризи, организаторите на конкурса останаха верни на традицията да отличат предприемачите и мениджърите, които в трудното време на шокови промени не само устояват, но и постигат успехи за своите компании и за цялата българска икономика.

"Поздравявам хората в тази зала, това сте вие, които намирахте иновативни решения, завладяхте нови пазари и преодоляхте много кризи. Днес наградените са няколко, но поздравление заслужават всички", обърна се икономическият министър Никола Стоянов към членовете на КРИБ.

По традиция победителите бяха отличени със символа на конкурса от създаването му преди 32 години - статуетката "Рибарят и златната рибка" на скулптора Ставри Калинов.

Тази година в конкурса, наричан и Оскарите на бизнеса, имаше още три категории - "Дигитализация", "Иновации и технологии" и "Пазарна експанзия". Поради високия брой на подадените кандидатури Управителният съвет на КРИБ, който избира победителите, реши да връчи по две награди.

В категория "Дигитализация" отличени са Владимир Доков, изпълнителен директор на "Евро Геймс Технолоджи", и Любомир Пейновски, мажоритарен собственик на "Клийнтех България". Призовете връчи министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Награди в категория "Иновации и технологии" получиха Иван Папазов, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "ВП Брандс Интернешънъл", и Силвен Коло, управител на "Мелексис България". Отличията връчи Мила Маречкова, изпълнителен директор на БАТ България и член на УС на КРИБ.

В категория "Пазарна експанзия" бяха отличени Румен Цонев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на "Холдинг КЦМ 2000", и Златислав Ивков - генерален директор на "Стомана Индъстри". Призовете им връчи Джейсън Кинг, главен изпълнителен директор на Yettel и член на УС на КРИБ.

По традиция в рамките на конкурса беше връчена и специална награда от името на КРИБ и списание "Икономика". Тази година тя отиде при проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на "Минстрой Холдинг", за корпоративната социална политика на компанията, подкрепяща редица значими социални каузи. Призът връчи Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс" и зам.-председател на Управителния съвет на КРИБ.

Почетният Златен знак на КРИБ беше връчен на регионалната организация КРИБ Перник с председател Георги Милев от изпълнителния директор на КРИБ Евгений Иванов.

Цялата церемония по награждаването на победителите в конкурса "Мистър и Мисис Икономика" 2022 ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 20 ноември (неделя) от 22.50 ч.