Deutsche Bank (Дойче банк) съобщи на клиентите си, че вече не може да гарантира пълен достъп до акциите им, търгувани на фондова борса в Русия, съобщи Ройтерс. Така агенцията подчерта предизвикателствата, пред които са изправени глобалните инвеститори в Русия.

Най-голямата банка в Германия е заявила в циркулярно съобщение от 9 юни, до което Ройтерс е получила достъп, че е открила липсващи акции, въз основа на които е издала депозитарни разписки преди руската инвазия в Украйна. Акциите се държат в Русия от друга банка депозитар. 

Deutsche bank приписва тези липси на решение на Москва да позволи на инвеститорите да конвертират някои от депозитарните си разписки в местни акции. Преобразуването беше извършено без "участието или надзора" на германската банка и тя не е успяла да съгласува акциите с издадените депозитарни разписки.

Това е първата голяма банка, която официално информира притежателите на депозитарни разписки, че може да не придобият собственост върху всички акции, които им се полагат, заявиха двама консултанти на инвеститори, които държат сертификати.

Замяната на депозитарни разписки срещу акции в руска компания е първа стъпка в опита за възстановяване на парите им.

Засегнати са акции в националната авиокомпания Aeroflot, строителната фирма LSR Group, минната и стоманодобивната компания Mechel и Novolipetsk Steel. Мечел отказа коментар, докато останалите компании не отговориха веднага на искане на Ройтерс за коментар.

Западните санкции и руските контрамерки блокираха активи, държани от граждани и компании от двете страни на политическото разделение. Москва също настоява за 10% вноска във федералния бюджет, която Вашингтон нарече "данък излизане".

Кремъл също така постави активи под временен контрол, като през април конфискува руските дъщерни дружества на две европейски енергийни фирми (Uniper и Fortum - б.р.), като подчерта стратегията си за намаляване на чуждото влияние върху критично важни компании за неговите икономически и политически интереси.

Значителен брой инвеститори, вариращи от малки хедж фондове до големи глобални мениджъри на активи, все още притежават депозитарни разписки, отбеляза Ройтерс.

Повечето инвеститори са намалили руските си активи до нула, но някои все още таят надежди за възстановяване на стойността в бъдеще.

Ирина Цукерман, президент на консултантската компания за геополитически риск Scarab Rising, каза, че новината не трябва да изненадва. "Буквално всичко в Русия е уязвимо, независимо дали става дума за тези депозитарни разписки, акции, недвижими имоти или всяка друга форма на финансов актив,"

Централната банка на Русия не коментира засега въпроса.

Руският национален сетълмент депозитар заяви, че конвертирането на акции е извършено в съответствие с руското законодателство и че не той е счетоводната институция, отговорна за прилагането на този механизъм.