Оценките на Европейската комисия (ЕК) са, че ако жените получат равно представителство в предприемачеството, във високите технологии, в инженерните дисциплини, това ще доведе до печалби, напредък от трилиони, ще издигне икономиката на Европа, ще я направим още по-конкурентна. Това мнение изрази премиерът Николай Денков в приветствието си към участниците в Глобалния форум на жените лидери, който се организира днес от Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), предаде БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Събитието акцентира върху успешните идеи и практики на личности, компании и организации в стремежа им към създаване на по-устойчиво, стабилно и равнопоставено общество.

Действително жените предприемачи са 30% според данни на Националния статистически институт. Когато говорим за високи технологии България е значително над средните европейски нива с 41% участници, които са жените, коментира още Денков. Той добави, че средните европейски нива по този показател са 33%.

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, министър-председателят Николай Денков и председателят на УС на Съвет на жените в Бизнеса Цветанка Минчева (отляво надясно)

Снимка: БТА

"Така че има с какво да се гордеем, има с какво да се похвалим, но има още много какво да направим", заяви той.

Денков разказа лична история, с която да онагледи, по думи му, усещането му за жените. Той каза, че наскоро журналисти са го попитали дали вярва "100% на еди-кои си политици", а той отговорил, че вярва на 100% само на съпругата си. Денков посочи, че жена му е професор и е един от учените в топ 2%.

Председателят на УС на Съвет на жените в Бизнеса Цветанка Минчева

Снимка: БТА

Той разказа, че по време на неговото следване е имало по-малко жени докторанти и посочи, че това вече се е променило.

Денков завърши приветствието си, като се обърна към дамите в залата с думите: "Вярваме във вас, разчитаме на вас и знаем, че много често сте по-добрата половинка на човечеството".

Снимка: БТА