Има възможности за сътрудничество между България и Франция в сферата на атомната енергетика, стана ясно на среща между премиера акад. Николай Денков и Лоранс Бун, държавен секретар по европейските въпроси на Франция.

Френската страна проявява интерес към участие в проекта за два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй". Освен това през февруари т.г. е сключен договор с френската компания "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво за блок 6 на "Козлодуй" в периода 2025 - 2034 г. Обсъжда се проект на декларация за намерения за сътрудничество в областта на атомната енергетика между министерствата на енергетиката на двете държави.

Министър-председателят обясни на своята гостенка, че обещанията на служебния кабинет на френската компания EDF да бъде възложено предпроектно проучване за строителството на АЕЦ "Белене" са били нереалистични. "Този проект никога не е имал истински шанс да се реализира, а с началото на войната в Украйна и европейските санкции срещу Русия го изгуби съвсем", каза акад. Денков. Само преди дни българското правителство спря окончателно проекта за втора атомна централа.

Премиерът и Лоранс Бун отбелязаха също интензивното сътрудничество на двете страни в областта на отбраната. Франция проявява интерес към проектите за модернизация на българската армия - френски компании участват с оферти за доставка на технологично оборудване.

Франция подкрепя България по отношение на основните й външнополитически приоритети - присъединяването към Шенгенското пространство и еврозоната, както и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Министър-председателят благодари на френския посланик в България Жоел Мейер за посещението на делегацията от Движението на предприятията във Франция - МЕDEF. Днес и утре представители на повече от 100 френски компании и дружества проучват на място възможностите за бизнес в нашата страна.