Държавните енергийни компании и министърът още не работят като едно цяло. Докато в бордовете има хора на бившата власт, ще е така. Виждам саботаж в цените на газа, както и в предложението на КЕВР за повишаване на цените на тока. Ще искаме смяната на всички държавни бордове, назначени от ГЕРБ. Искаме отстраняване на директора на "Булгаргаз. Това заяви пред Нова нюз Владислав Панев от "Демократична България".

Той смята, че диалогът и инфраструктурата между България и Македония трябва да бъдат подобрени.

"В момента имаме изключително лошо качество на пътищата и нямаме жп линия, а са 240 км между двете столици. Изминават се за 4 часа", разкри той.

Според него можем да водим активна дипломация с Азербайджан за цената на газа.

"Когато приемем нужните законови мерки за защита на домакинствата и потребители на енергия, ще искаме падане на мораториума", коментира Панев.

"Приветствам колегата Владислав Панев, който иска отстраняването на директора на "Булгаргаз - Николай Павлов", но не виждам от изпълнителната власт да имат такова желание, защото те трябва да имат и аргументи, въз основа на които да искат оставката на всички, които днес управляват енергетиката", добави по темата Рамадан Аталай от ДПС.

"От г-н Владислав Панев обаче чух, че Министерството на енергетиката и шефовете на съответните бордове в енергийните предприятия не работили като един екип. Много интересно, как и по какъв начин става това - аз да съм министър и екипът, с който работя, да се съмнявам в тяхната некомпетентност, още повече, не дай се Боже пък да се съмняваме в саботаж. Това е най-долното нещо, което днес може да се каже, че някой днес иска да саботира енергетиката в България. Включително пък когато се ползват такива думи към независим орган, това означава, че управляващите са се взели насериозно, искат един независим орган, преписвайки им, че те са зависими от предишните и искат да назначат техни, които пък да са зависим от тях", каза още Аталай.

"Ако министъра на енергетиката има аргументи може по най-бързия начин да се освободи, да си направи един екип и да работят, но те нямат визия за развитието на енергетиката. Какво предлага новият министър за развитието на енергетиката обаче? Вие да сте чули нещо?", попита Аталай.

Припомняме, че държавният газов доставчик "Булгаргаз" бе обвинен от министрите на енергетиката и на финансите, че е изнасял евтин газ от хранилището в Чирен и го продавал на газовите борси.

По време на заседанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси в четвъртък, посветено на помощите за бизнеса заради скъпите ток и газ, финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо "Булгаргаз" черпи газ от Чирен на по-ниски цени и ги продава в чужбина, вместо да ги продава на ниски цени в България и на "Топлофикация София".