Прехвърлянето на собствеността на терминал "Росенец" към държавата вече е в ход и ще приключи преди 30-дневния срок. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на посещение днес на пристанищния терминал, цитиран в съобщение на министерството.

Министърът пристигна в пристанище "Росенец", за да се включи в разговорите на назначената от него комисия по приемането на обекта след прекратяването на концесионния договор с "Лукойл".

ДП "Пристанищна инфраструктура" вече има лиценз за пристанищен оператор. Водим преговори с "Лукойл", за да постигнем споразумение за съвместно опериране на данъчния склад, което е изискване за получаване на Удостоверение за експлоатационна годност на терминала", коментира той.

На 11 август 2023 г. Министерският съвет прие решение за прекратяване на концесионния договор, смятано от 15 август с.г. Назначената от министъра комисия трябва в 30-дневен срок от прекратяването на концесията да приеме нефтеното пристанище.

В следващите 3 месеца предстои да бъде изработен анализ, съвместно със службите за сигурност, с Агенция "Митници", Гранична полиция за това как точно да бъде организирана работата в обекта, каза днес министър Гвоздейков. Анализът е свързан със сигурността на обекта и ще определи мерките за сигурност, които държавата ще наложи на терминала, информира той.

До дни трябва да се постигне и споразумение за използването на данъчния склад на територията на терминала, което е изискване за получаване на експлоатационна годност на самия пристанищен оператор в лицето на ДППИ, отбеляза министърът, цитиран и от БТА.

"Процесът по поемане на управлението на терминала от държавата, върви гладко в добър диалог. Всички знаем, че решението е това и то не може да се промени, каза днес министър Гвоздейков.

Министърът потвърди, че държавата не дължи обезщетение на "Лукойл" заради прекратяването на концесионния договор.

"При така стеклите се обстоятелства държавата не дължи обезщетение, така че ние не можем да нарушаваме европейския регламент и приетия закон от Народното събрание. Право на компанията е да търси правата си по установения ред", каза Георги Гвоздейков.

Пристанищният терминал "Росенец"

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обсъжда прехвърлянето на терминала

Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Няма да има сътресения на пазара на горива, в резултат на прехвърлянето на собствеността на терминала, обясни министърът. "Работим в отворен пазар и не се очаква цените на горивата да се повлияят от това, което се случва в момента. Има и други възможности за доставка на суров петрол и сме предприели действия в тази посока. Цялото правителство работим в екип, така че да няма негативен ефект за българския пазар на горива и българските граждани", каза още Георги Гвоздейков.

Към днешна дата пристанищният терминал работи нормално, отбеляза БТА. Терминалът все още се управлява от "Лукойл". До няколко дни ДППИ трябва да получи документите си за експлоатационна годност.

Самата складова база не е предмет на концесията и не е включена в концесионния договор. Тя е собственост на "Лукойл".

Днес Георги Гвоздейков обяви, че предстоят разговори и процедури между компанията и Агенция "Митници", за да бъде уточнено как ще се осъществява контрола.