Дания напредва с плановете да изгради изкуствен остров, обединявайки енергията от офшорни вятърни паркове с капацитет до 10 гигавата, което е повече от достатъчно да се захранват всички домакинства като част от усилията да бъдат покрити амбициозните климатични цели, предаде Ройтерс.

В Дания е централата на гиганта в производството на вятърни турбини Вестас (Vestas). Копенхаген прие неотдавна закон, целящ намаляването на парниковите газове със 70 процента до 2030 година.

Министерството на енергетиката търси точното място да изгради един или повече острова, обградени от вятърни паркове с общ капацитет от най-малко 10 гигавата, което е равно на енергийното потребление на 10 милиона европейски домакинства.

Дания покри 41 процента от енергийните си нужди с вятърна енергия през 2018 година - най-високото равнище в Европа.

Проектът е решаващ за това Дания да изпълни закона си за климата, който е един от най-амбициозните. Той бе приет с голямо мнозинство в петък.

Осъществяването на плановете ще възлиза на около 200-300 милиарда датски крони (29,5-44,2 милиарда долара), като по-голямата част ще дойдат от частни инвеститори според енергийното министерството.

Дания, чието население е около 6 милиона души, задели 65 милиона крони за проучвания как енергията, пристигаща в енергийния център, да се съхранява и превръща във възобновяем водород, тъй като произвежданата енергия няма да бъде използвана само от местни потребители.

Страната се надява новите технологии дадат възможност да бъдат заменени изкопаемите горива с възобновяема енергия в сектори като транспорта и промишлеността.