Общата сума на българския План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалена с 578 млн. евро, стана ясно вчера от публикувани от Европейската комисия данни за икономическия растеж. Днес министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер коментира решението на ЕК и по думите му в него няма нищо драматично.

"Ще стане драматично, ако България не може да излъчи парламент, за да гласува всичко, което обещахме на Брюксел, което ще направим. Включително да реформираме прословутите обществени поръчки. И това е част от тези задачи за близките месеци. Без парламент парите от Брюксел няма да дойдат и това ще го усетят всички граждани", каза Лорер пред БНТ.

Той припомни, че в министерството ръководено от него, сега започва първата програма - "Технологична модернизация за малки и средни предприятия" с общ бюджет от 260 млн. лв. "Това е само началото. Има много мерки, които трябва да се финансират. Без реформи и парламент, няма да стане", подчерта отново министърът.

Той е оптимист, че по-скоро ще има правителство. "Въпросът е под ръководството на Асен Василев дали можем за една седмица да убедим още няколко депутати да помислят за бъдещето на децата ни за това, че идва глобална рецесия и България трябва да има стабилно управление", допълни Лорер, който не коментира дали се водят преговори с отделни имена като Виктория Василева и Елена Гунчева.

По думите му Кирил Петков ще бъде "активна част от управлението на промяната", но крайното решение ще бъде на Василев, когато сглобява кабинета. Първо обаче е важно договарянето на политиките с ДБ, БСП и независимите депутати. Лорер е категоричен, че не търсят постове за никой преди да успеят да сглобят управляващо мнозинство.

Според него мотивите за вота за финансите и икономиката са абсолютно несъстоятелни и такива мотиви няма, защото Асен Василев доста добре е управлявал държавните финанси въпреки тройната криза - инфлация, пандемия и война.

Лорер предупреди, че без парламент парите от Брюксел по Плана за възстановяване няма да дойдат.

Според него президентът вчера при връчването на мандата е откликнал на посланията на промяната, че ако не правят реформи достатъчно бързо, статуквото ще си поиска държавата обратно. "Иска ми се да вярвам, че президентската институция стои зад народа и го обединява", каза той.

Руските дипломати

Лорер каза още, че решението за руските дипломати е взето и няма връщане назад. Българският интерес е да няма намеса от руска страна в нашата икономика и политика.

"Ако има нещо, което сме показали през последната 1 година е това, че не ни е страх. Не ни е страх да поемаме отговорност за трудните решения. Специално за изгонването на руските резиденти - тове не е еднолично решение. Имало е и Съвет по сигурността, решението на МВнР е подкрепено и от резултат от работата на службите. Истински важният въпрос е защо това не се е случило преди години. Те са тук от години и са толерирани от български администрации. Нашите икономически отношения с Русия отдавна не предполагат наличието на такъв персонал тук. Никой не е имал смелостта да защити българския интерес. България най-после взе позиция", каза Даниел Лорер.

Той смята, че никакви трайни икономически отношения няма да бъдат засегнати.

"Русия отдавна не е толкова важен икономически и културен партньор за България, както в носталгичното минало. ЕС отдавна е най-големият инвеститор в българската икономика, след българските граждани, които си плащаме данъците. Руските туристи не са вече най-важните за България, руският петрол скоро няма да е най-важен за рафинерията", каза Лорер.

Русия ни спря газа, в резултат на което България има диверсифицирани източници на газ. Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях, каза още той.

Според него "Лукойл - Бургас" ще може да преработва и други видове петрол от други източници, ако това се наложи поради агресивна политика от страна на Русия.

"Опасно е обаче, ако АЕЦ Козлодуй остане без руско ядрено гориво, защото процесите по сертификация на гориво са дълги и българското правителство ще трябва да се замисли от къде да взима гориво. Но имаме гориво поне за година-две, така че това не е спешен проблем", успокои министърът в оставка.

Северна Македония

По отношение на Северна Македония Лорер заяви: "правителството отново коригира един дефект от миналите години - дипломация, която не съществуваше". Никой не е разбирал какво иска България от РСМ.

За френското предложение заяви, че никой няма да свърши изцяло нашата работа - следващите български администрации трябва да следят за нашия интерес, ако трябва пак да се наложи вето, ако нещата излязат извън контрол.

Лорер уточни, че правителството и институциите продължават своята работа до назначаване на следващо правителство.