Има опасност, ако България не приеме до края на годината нужните законови промени, да не получи първия превод от 2,5 милиарда евро от ЕС по програмата за икономическо възстановяване. Това предупреди министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пред български журналисти в Брюксел след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и еврокомисаря Мария Габриел, предаде БТА.

До март или юни догодина трябва да мине основният пакет от законодателни промени, уточни той. Тази година плащането е 2,5 милиарда евро, то е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, поясни той. По неговите думи има действителна опасност от загуба на тези средства, ако България не успее да убеди ЕК за причините за забавянето от графика.

По-рано във вторник Министерството на финансите заяви, че няма фатално забавяне в подготовката и приемането на нормативната база, необходима за първото и второ плащане от ЕС по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Министър Лорер съобщи, че на срещата с Вестагер е било обсъдено задължението на България да направи реформи, за да може да се възползва от европейските средства. Реформите в КПКОНПИ, за обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а задължителни и по график, месец по месец, поясни Лорер.

По неговите думи ЕК е доволна, че България предприема стъпки за изпълнение на изискванията. В България много добре познаваме всички слабости на правосъдната система и не вярвам да има изненади в това, което ЕК ще намери, посочи Лорер в отговор на въпрос за очакванията за утрешния годишен доклад на комисията за върховенството на закона в ЕС.

Министърът заяви, че Вестагер се вълнува изключително много от напредъка на България по отношение на правовата държава и реформите у нас, свързани с това в България да има ред, начело със съдебна система и обществените поръчки.

Вестагер изрази увереност, че или България ще успее да състави правителство в рамките на този парламент, или ще успее да го направи максимално бързо след едни избори, допълни министърът. За мен е въпрос на изключителна политическа безотговорност на опозицията ГЕРБ, ДПС, ИТН, които свалиха правителството, защото не бяха доволни от бюджетното разпределение - на практика това се оказва причината, защото икономическите аргументи не бяха реални, коментира той.

След това изключително безотговорно поведение въпросът е има ли начин да бъде възстановено доверието в парламента, така че да се състави отново правителство и да не губим парламентарно време, отбеляза Лорер. По неговите думи иначе въпросът е има ли начин, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на парламента, така че първите най-критични и сравнително готови реформи да бъдат приети. Това вероятно е възможно и ще реши краткосрочно проблема, но планът (за икономическо възстановяване) изисква приемането на много закони по график, уточни той.