Богаташи местят данъчните си регистрации в Гърция по специална програма, която цели увеличаване на данъчните постъпления в страната, съобщава икономическото издание "Ню мъни" към гръцкия в. "Прото тема", цитиран от БТА.

Приходите за държавата по програмата до момента възлизат на 10 милиона евро. По данни на министъра на финансите Христос Стайкурас стимулите за намалено данъчно облагане на лица, преместили данъчната си регистрация в Гърция, са привлекли над 80 инвеститори, около 200 пенсионери и над хиляда работещи, много от които са млади хора.

Стимулите се прилагат при осъществяването на големи инвестиции и при деклариране на доходи, придобити в чужбина, които да бъдат обложени в Гърция.

Много са хората, които са избрали да започнат кариера или да работят като "дигитални номади" в страната и да се възползват от данъчни облекчения през следващите години, допълва изданието.

Сред лицата, чиито документи са били одобрени по програмата, е гръцки корабостроител от Лондон, който планира да премести в Гърция седалището на фирмата си. От програмата ще се възползват още инвеститор от Монако и руски строителен предприемач, който планира да се установи в Гърция.