"Ако ме питате какво бих променил напред във времето - бих работил само за деня, в който ще открием най-важната човешка иновация - да създаваме значимост и смисъл без битки и конфликти, без необходимост да умираме." Това са думи на Мартин Дановски, а неговото име видяхме по-рано днес в списъка с кандидати за министри на номинирания от ГЕРБ-СДС премиер проф. Николай Габровски. Избран е за кандидат за министър на икономиката и индустрията.  

Назад във времето, през март 2022 г., Мартин Дановски даде интервю на Бисер Кунчев за Dir.bg, където повдига завесата пред ролите, които е играл и играе, като мениджър, който търси подходящите си служители и им дава шанс.

"Голяма част от работата на мениджъра е да открива таланти. Да открива, не само да привлича или купува. Упражнявал съм тези си умения в различна среда - комуникационния и консултантския бизнес, финансовата сфера, държавната администрация", каза тогава Мартин Дановски и продължи:

"И винаги е едно и също - става дума за това дали можеш да даваш доверие в аванс, дали можеш да видиш потенциала и склонен ли си да рискуваш да го развиеш. Аз имам такава нагласа и практика, но мога да го кажа и така - в частния бизнес рискувах много повече, отколкото в държавния-финансов или в администрацията. Не на последно място - компанията или организацията трябва да е подготвена вътрешно да развие такива кадри - да има среда за управление на знанието, менторинг, оценка и култура на задържане."

Държавният глава разговаря с председателя на Държавната агенция за научни изследвания и иновации Мартин Дановски, 1 март 2021 г.

Снимка: Президентство

А ето какво разказа Мартин Дановски, попитан дали би променил нещо в своята кариера; кой всъщност е най-важният момент, който я предопределя: 

"Изглежда сякаш в професионалния ми път има доста обрати, но всъщност вътрешно го усещам малко по-различно. Започвайки като млад инженер-земеустроител бързо осъзнах, че в тази сфера времената не са подходящи за разгръщане на потенциала ми и така в началото на 90-те скочих в съвсем новата тогава област на маркетинг комуникациите. Любопитство, новаторство и поемане на риск, това се оказват моите движещи сили за промяна на тези години. Но същите мотиватори се оказа, че ме движат и по-късно, когато след 20 години влязох в системата на държавното управление.

Исках да се науча на друг тип и ниво отговорности, да поема други по характер рискове и да проверя дали мога да съм полезен не само на себе си и близките си, а на по-големи групи от обществото.

Е, това беше силно зареждащо, но и доста стресов период в живота ми.

Последващите два проекта, които поех, Фонда на фондовете и Държавната агенция (Държавната агенция за научни изследвания и иновации - б.р.), тук вече имах уникалната възможност да приложа всички най-добри практики, които съм научил от корпоративния и държавния свят.

Фонд на фондовете: Изпълнителният директор и член на УС Светослава Георгиева, председателят на УС Мартин Дановски (дясно), 14 април 2020 г.

Снимка: БТА

Един от най-важните уроци, които получих по този професионален път дойде в момента, в който осъзнах буквално с кожата си, каква голяма отговорност стои зад наглед лесни решения - колко много съдби и възможности можеш да отключиш или провалиш. Мисля, че това е, което ме привлича в институционалното предприемачество и не мисля, че бих променил нещо връщайки се по пътя си назад. Всъщност, има, бих инвестирал повече време в научаването на поне още два чужди езика."

Ето цялото интервю на Бисер Кунчев с Мартин Дановски >>