Данъкът върху добавената стойност за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Предложението е на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите.

Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка.

На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

"Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%, каза Менда Стоянова.

Първоначално виното и бирата, които са считани за слабоалкохолни напитки, попадаха в намалената ставка, предава БНР.

Диференцираната ставка ще действа до края на следващата година.

За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала.

Бюджетната комисия одобри еднократната помощ от 250 лева за осмокласниците. Промяната бе включена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС.

Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието.

НФСБ предлага 15% такса за хазартните игри

Междувременно на сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ. В него се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15 на сто върху стойността на направени залози за всяка игра.

За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът единствено организира турнира, задължението към държавата е 20 на сто от събраните такси и комисионни.

Също така нискоквалифицираният персонал в хотелите и ресторантите ще продължи да се осигурява на минималната заплата от 610 лв., приеха още депутатите от бюджетната комисия. За квалифицираните служители в хотелиерството и ресторантьорството се предвижда вдигане на осигурителния праг до 800 лв.

"Разделя се бранша и то много сериозно, по-голямо разделение на бранша, отколкото когато между хотели и ресторанти, защото се разделят на заведения, които предлагат храна и такива, които не предлагат", коментира Емил Коларов от Сдружение на заведенията в България.