Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведат до фалит на преработвателни фирми в България. Това е становището на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, което Българска стопанска камара (БСК) разпространи.

"Предвид наложените тази седмица от правителството на България ограничения за внос на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с ЕК на циклични превантивни мерки в рамките на ЕС, опасенията ни са че без национална позиция по отношение на всички засегнати сектори от икономиката може да се постигнат нежелани и силно негативни последствия за нашия сектор", заяви Яни Янев, председател на Сдружението.

Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар и следващите от това икономически последствия са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал и др. При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори, поради липса на суровина и невъзможност за планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция, обясни Янев. Според него, ситуацията ще доведе и до хроничен недостиг на слънчогледово олио за вътрешното потребление, вследствие на невъзможността на производителите да работят при недостиг на слънчоглед и, съответно - покачване на цените за крайните потребители, както и до нов ръст на инфлацията.

Забраната за внос на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни и България ще загуби традиционни експортни пазари там, а производството на българските преработватели ще отиде в трети страни, които са ценово най-чувствителни.

С цел защита на индустрията и избягване на тези крайно нежелани последствия, считаме че въведените ограничения са недопустими. Предлагаме в рамките на разрешеното транзитно преминаване на слънчоглед за износ да се допуска и преработка при пълна отговорност, отчетност и текущ контрол на преработвателните предприятия за износ на 100% от произведените с украински слънчоглед продукти.

Сдружението и неговите членове са готови за незабавно участие в работна група с представители на държавната администрация за изработване на правила за това, които да влязат в позицията на страната при преговорите с ЕК за индивидуалните превантивни мерки валидни за България.

"С политиката за спиране на вноса на зърно и др. продукти от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България. Те изкупуват и българска продукция, стига да има кой да им я продаде, само че някои от производителите на тази продукция не си я продава на българския пазар", подчерта по Нова председателят на БСК Добри Митрев, цитиран в съобщение на Камарата.

По неговите думи, нашите предприятия в маслопреработващата индустрия преработват 3,5 милиона тона слънчоглед годишно, а цялото производство на България за миналата стопанска година е 1 800 000, т.е. ние имаме възможност да внасяме. В годините назад България е внасяла слънчогледово семе за преработка и от Румъния, и от Молдова, и от Украйна.

"Това е продукт, който се преработва и отива най-вече за износ и носи добавена стойност, която си остава при нас. Ние трябва да си защитим родните зърнопроизводители - няма спор в това, но затова те трябваше да се срещнат предварително със заинтересованите страни и да потърсим вариант как да няма ощетени - и производители, и преработватели", подчерта Митрев.

В бранша оперират над 100 малки, средни и големи преработвателни предприятия, с над 10 000 души персонал, и приходи за 2022 година от над 7 млрд. лева. Фирмите са инвестирали стотици милиони левове в преработвателния капацитет на страната и вследствие на това България сега е най-големият износител на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в ЕС, се казва в съобщението на браншовото им сдружение.

Предвид на станалото вече недостатъчно вътрешно производство на слънчоглед, за голяма част от тази преработка се разчита на външен внос, който в последните две години е от Украйна и други страни. Също така, следва да се отбележи, че вътрешното производство на слънчогледови преработени продукти осем пъти превишава вътрешното потребление, така че този преработвателен бранш е силно експортно ориентиран и един от най-големите и надеждни генератори на БВП и данъчни приходи за България. Дейността на преработвателите от индустрията е с традиционни пазари за износ на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за износ на слънчогледов шрот - в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед - в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и др., се казва още в съобщението.

Заради временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат загубени от България, се казва още в позицията им.

В Унгария пък против забраната за внос на украинско зърно се обяви друг бранш - Унгарската асоциация за зърно и фуражи. Според организацията ограниченията ще засегнат производителите на фуражи и промишлените потребители в Унгария, предаде Ройтерс.

"Не сме съгласни със забраната за внос на украински зърнени и маслодайни семена, особено в сезон, когато излагането ни на внос на царевица е много високо", се посочва в изявлението. "Тази мярка ще причини значителни затруднения на унгарските производители на фуражи и промишлени потребители, което ще засегне животновъдите и потребителите", алармира асоциацията.

Румъния потвърди позицията си, че няма да забрани едностранно вноса на зърно от Украйна и ще изчака Европейската комисия да приложи мерки в помощ на земеделците от Централна и Източна Европа. Това каза днес румънският земеделски министър Петре Дая, цитиран от Ройтерс и Аджерпрес, на които се позова БТА.

Румъния и Украйна ще се консултират ежеседмично за очакваните обеми от зърно в опит да се лимитира вносът, каза още Петре Дая след среща в Букурещ с украинския си колега Микола Солски.

"Солидарни сме с фермерите в Полша, Унгария, България и Словакия, но трябва да изготвяме правилата съвместно, да не влизаме в противоречие със съдебни решения", заяви румънският земеделски министър след срещата с украинския си колега.