Бюджет 2024 е обнародван в извънреден брой от днес на Държавен вестник. Бюджетът беше окончателно гласуван в последния работен ден на Народното събрание преди депутатите да излязат в коледна ваканция на 22 декември.

Така за пръв път от няколко години новата година започва с редовно приет от НС бюджет, за разлика от практиката на удължителни бюджети в последно време.

Заложените приходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 г. са общо 43 406 519 700. От тях данъчните приходи се предвиждат да са общо 38 616 002 000 лв.

Предвидените разходи са в размер на 23 659 736 900, като текущите разходи са за 20 092 397 200 лв., в това число за персонал - 9 773 008 900 лева.

Заложените капиталови трансфери са 15 880 000 лева.

Заложеният дефицит е 3%.

От 1 януари минималната работна заплата става 933 лв.

В бюджета бяха гласувани 68 млн. лв. допълнително за култура. В него като цел залегна построяването на Национална многопрофилна детска болница. За пръв път бяха разписани в конкретика прогнозните размери на капиталовите разходи по инвестиционните програми за национални и общински проекти.

С държавния бюджет бяха увеличени таксите за хазарт, като очакваните приходи, според разчетите на финансовото министерство, са 200 млн. лв.

След гласуването на план-сметката на държавата министърът на финансите Асен Василев посочи, че бюджетът е реалистичен, но няма да е лесен за изпълнение. Той подчерта, че за първи път в него абсолютно всички капиталови разходи, разход по разход, са описани - както националните, така и общинските. А консолидираната фискална програма е фокусирана върху доходите с много сериозни капиталови инвестиции, които да позволят един доста добър икономически растеж догодина, заяви министърът и допълни, че програмата е разчетена при дефицит от 3 % , което ни позволява да влезем в еврозоната.

Преди два дни обаче Василев каза, че по предварителни данни за изпълнението на бюджета дефицитът ще бъде по-нисък от планираното.

"Очаквам дефицитът да е 2,5%, а не 3%. Така ще останат 1 млрд. лева, които можем да използваме тази година, за да си помогнем за догодина за общинските проекти", каза министърът на финансите след среща в Народното събрание с председателя на Комисията по външна политика Бойко Борисов.

"Имаме 1 млрд., с който да си помогнем за догодина по общинските проекти и дефицит от 2,5%, което опровергава всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира", каза още министърът на финансите, цитиран от БТА.