Долната камара на германския парламент, Бундестагът, гласува в бъдеще социалните помощи за търсещите убежище и мигрантите в Германия да се отпускат чрез платежна карта, а не в брой, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Законодателите, които подкрепиха промяната, твърдят, че тя ще попречи на мигрантите да използват помощите, за да плащат на трафиканти или да превеждат пари на семействата си в родните си страни. Някои твърдят, че мигрантите са привлечени в Германия заради социалните помощи.

"Платежната карта може да се използва за плащане на стоки и услуги от всекидневието, както и за покупки в супермаркета, посещение при фризьор или билет за градския транспорт", заяви германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер, която е социалдемократка.

Тя заяви, че картите ще предоставят много ограничена възможност за теглене на пари в брой и няма да позволяват прехвърляне на пари в чужбина.

Канцлерът Олаф Шолц и лидерите на 16-те федерални провинции на Германия се споразумяха за въвеждането на картата на 6 ноември.

Законът, приет днес от Бундестага, ще позволи на местните власти във всяка провинция да решават колко пари в брой ще могат да теглят притежателите на карти.

Законът също така опростява някои разпоредби за защита на личните данни, за да позволи на имиграционните и социалните служби да обменят данни.

Полицейският съюз на Германия (ПСГ) възрази срещу това законът да бъде твърде рестриктивен и да се определят твърде ниски граници за това колко пари в брой могат да получат търсещите убежище.

Много имигранти са подложени на силен натиск да изпращат пари вкъщи или да плащат на трафикантите, които са ги довели във ФРГ, твърди Йохен Копелке от ПСГ, и ако не се вземат мерки, съществува риск повече хора да се насочат към престъпна дейност, ако нямат достъп до парични средства от социални помощи.

Консервативният опозиционен блок ХДС/ХСС поиска месечен лимит за теглене на пари в брой от само 50 евро и гласува против закона.