Европейската комисия публикува в петък доклад от 435 страници за "значителни изкривявания на пазарните механизми в икономиката на Русия от страна на правителствата" и заяви, че това може да доведе до въвеждане на антидъмпингови мита върху руските стоки, предаде ТАСС.

Докладът разглежда макроикономиката на Русия, ключовите фактори на ценообразуване, включително пазара на труда и енергия, а също така отделни сектори на икономиката, включително производството на стомана, алуминий и химикали. Неговите автори установяват значително изкривяване на икономиката, организирана от правителството.

Фактически докладът на ЕС създава юридическа база за бъдещи антидъмпингови разследвания за широк спектър от руски експортни стоки. В него се констатира значително регулиране на държавните цени на енергийния пазар в страната - както на енергийните ресурси, така и на електричеството.


 Ключови подробности от европейския доклад за Русия - в 3e-news >>


Европейската комисия е особено недоволна от доминиращата роля на държавата в управлението на всички руски енергийни компании и "недостатъчното ниво на приватизация" на добивните, генериращите и разпределителните мощности.

Действащите в ЕС правила отварят възможности за широко прилагане на антидъмпингови мита спрямо държави, в които според мнението на Брюксел се наблюдава намеса на държавата в пазарните механизми.