Ръководителят на Европейската комисия обеща в сряда да въведе провеждането на проверки на ключова инфраструктура на ЕС, включително енергетиката, след предполагаемия саботаж на тръбопроводите за природен газ в Балтийско море.

Урсула фон дер Лайен каза, че повредата миналата седмица на тръбопроводите "Северен поток", свързващи Русия и Германия, е "показала колко уязвима е нашата енергийна инфраструктура" и е необходим цялостен план, за да се гарантира безопасността на ключовите мрежи на ЕС, включително за пренос на данни, съобщи Асошиейтед прес.

"Трябва да направим стрес тест на нашата инфраструктура", каза Фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург. "Трябва да разберем дали имаме слаби места и къде са тези слаби места." Тя каза още, че ще се използва сателитно наблюдение за откриване на потенциални заплахи.

Страните от ЕС са отговорни за надзора в енергетиката и друга основна инфраструктура в Общността и заради това Фон дер Лайен каза, че нейният натиск за безопасност ще се насочи и към отделните държави.

"Ще работим с държавите-членки, за да осигурим ефективни стрес тестове в енергийния сектор", заяви председателят на ЕК. "Ще последват други високорискови сектори, като офшорната цифрова и електропреносна инфраструктура."