Заплахата на британския премиер Борис Джонсън да се откаже от преговорите, ако до следващата седмица не се очертае споразумение, предизвика хаос в Брюксел, пише британският в. "Експрес", според който страните от ЕС се подготвят за Брекзит без споразумение, който ще доведе до хаос.

Страните проучваха различни стратегии, на фона на опасения, че и двете страни няма да отстъпят от позициите си и да постигнат споразумение преди изтичането на крайния срок. Високопоставен дипломатически източник от влиятелна страна член заяви, че евентуален Брекзит без споразумение ще бъде болезнен, но ще помогне и на двете страни да се концентрират върху проблема.

Дори при липса на споразумение, в бъдеще може да се водят преговори за нова сделка, добави този източник. Според друг европейски дипломат обаче, Лондон ще бъде принуден да сключва отделни сделки с различните европейски страни.

Лидерите на ЕС ще поискат строги правила за прилагане на всяко евентуално търговско споразумение с Великобритания, като предупредиха, че решението на премиера Борис Джонсън да пренебрегне сделката за Брекзита е показало, че не може да се вярва на думата на Великобритания, предупреждава обаче британският в. "Файненшъл таймс".

Според европейски дипломати, на срещата на високо равнище, която ще започне в четвъртък, лидерите ще поискат от главния преговарящ от ЕС Мишел Барние гаранции за справедлива конкуренция между европейските предприятия и британски компании. Споразумението трябва да дава на Брюксел право да предприеме бързи ответни мерки, ако Лондон наруши поетите ангажименти.

В Брюксел предстоящата среща на високо равнище се смята за момента, когато европейските лидери ще се заемат отново с въпроса за Брекзита, след месеци, посветени на борбата с коронавируса. Тя ще им даде възможност да повлияят на резултата от преговорите, докато времето за договаряне на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания изтича, отбелязва "Файненшъл таймс".

Барние е заявявал, че 31 октомври е "реалистичният краен срок" за постигане на споразумение, което може да се приложи на 1 януари, когато изтича преходният период. Представителите и на двете страни смятат, че успехът на преговорите ще зависи от способността на преговарящите да постигнат голямо споразумение по ключовите въпроси - правата за риболов, конкуренцията и управлението на бъдещите отношения.

Случилото се във връзка с Ирландия втвърди сериозно позицията на ЕС, особено тази на германците, отбелязва британското издание. Берлин не може да си представи вариант, включващ нарушаването на международен договор.

Миналата седмица Барние призова правителствата на ЕС да му дадат повече варианти за преговори по правата за риболов, а британският главен преговарящ Дейвид Фрост заяви, че Лондон е готов да обсъжда ангажименти за държавната помощ, които "стигат по-далеч от това, което нормално бихте направили в споразумение за свободна търговия". Но дипломати на ЕС казват, че лидерите ще окажат натиск върху Барние да гарантира, че всички споразумения за конкуренцията ще могат да се прилагат на практика, като Брюксел трябва да има право да въвежда "временни" и "автономни" мерки, дори преди да е постигнато уреждане на евентуални спорове, както и да предприема ответни мерки срещу различни сектори от британската икономика. Въпросът е станал още по-важен поради решението на британския премиер Борис Джонсън да предложи закон, който пренебрегва сделката за Брекзита.

Като цяло лидерите ще призоват Барние да възприеме твърда линия. Франция и други риболовни страни ще подчертаят решимостта си да запазят квотите за улов в британски води, което ще остави на преговарящия ограничено място за маневри, предупреждава "Файненшъл таймс". Като цяло лидерите ще заявят, че е най-добре да се постигне сделка, но ЕС не може да поема икономически рискове, заявява европейски дипломат, цитиран от изданието.